L'atacant de Nova Zelanda fa el gest dels supremacistes en comparèixer davant el jutge

La primera ministra de Nova Zelanda es compromet a canviar la llei i endurir l'accés a les armes

RedaccióActualitzat

Compareix davant del jutge el presumpte autor de la matança de 49 persones en dues mesquites a Nova Zelanda. L'home, en presó preventiva, respon davant del jutge amb un gest propi dels grups supremacistes blancs. La primera ministra de Nova Zelanda es compromet a endurir l'accés a les armes.

Brenton Harrison Tarrant, un australià de 28 anys i radical d'ultradreta, no estava fitxat per la policia, però se sap que va actuar mogut per la seva islamofòbia.

L'atacant ha comparegut aquesta matinada davant d'un tribunal que l'ha acusat d'assassinat i li ha decretat presó sense fiança.

Emmanillat i vestit de blanc, ha escoltat impassible els càrrecs del jutge. S'ha limitat a fer l'"ok" amb la mà ajuntant el dit gros i l'índex, formant amb els dits les lletres W i P: White Power, Poder Blanc, el símbol internacional del supremacisme blanc.

La propera vista ha quedat fixada per al 5 d'abril. Se li presentaran els càrrecs i tindrà l'ocasió de declarar-se culpable o innocent.

Brenton Harrison Tarrant compareix al jutjat de Christchurch, a Nova Zelanda (Reuters)

Totes les imatges de la compareixença facilitades pel jutjat de Christchurch tenen la cara del presumpte atacant pixelada i amb la instrucció que ha de ser així.

Els serveis d'intel·ligència treballen per detectar si l'atemptat s'hauria pogut preveure a través de la seva activitat a les xarxes socials.

La policia ha arrestat dues persones més, com van aconseguir els explosius, i si tenen relació amb l'atemptat, segons ha explicat el cap de la policia de Christchurch. De moment, assegura, no es busca cap més sospitós. Els serveis d'intel·ligència australians col·laboren en la investigació.

Enduriment de la llei

Tarrant tenia el permís d'armes reglamentari. La primera ministra, Jacinda Ardern, ha anunciat que endurirà la legislació per accedir a les armes i es planteja prohibir les semiautomàtiques.

" No hi ha dubte que els neozelandesos es preguntaran com algú pot haver aconseguit aquest tipus d'armes. Una de les qüestions és que les armes que ha utilitzat sembla que estaven modificades. És un problema que afronta la policia i que nosaltres intentarem abordar canviant les nostres lleis."

 

Ardern també ha assegurat que, si la policia no l'hagués interceptat, hauria continuat matant.

" L'agressor s'anava movent, tenia dues armes de foc més al cotxe i, clarament, tenia la intenció de continuar atacant."

 

Pregàries

Cançons i pregàries a Christchurch per les 49 víctimes mortals i la quarantena de ferits de l'atemptat terrorista contra dues mesquites.

Molts ciutadans s'han acostat fins a l'exterior d'un d'aquests llocs de culte atacats.

 

També recorden les víctimes amb flors i pancartes, i han creat un memorial en què es poden llegir frases com: "Això no és Nova Zelanda".

 

Reaccions internacionals

La comunitat internacional ha condemnat de manera unànime la matança de Nova Zelanda. En països com França, el Regne Unit o els Estats Units s'ha reforçat la seguretat a les mesquites. I governs de països de majoria musulmana com Turquia o el Pakistan han relacionat els atemptats amb una onada d'islamofòbia.

Musulmans de tot el món han pregat per les víctimes i han condemnat l'atac contra l'islam.

Musulmans a la mesquita de Jammu, Índia (Reuters)

 

El president turc, que ha agafat la veu del món musulmà, assegura que és islamofòbia i ha condemnat l'atac.

"En nom del meu país, ofereixo el meu condol al món islàmic i al poble de Nova Zelanda, que han estat víctimes d'aquest acte deplorable, l'últim exemple de l'augment del racisme i la islamofòbia."

 

Per la seva part, el president nord-americà, Donald Trump, ha negat que hi hagi un augment del supremacisme blanc quan li han preguntat per l'atemptat de Nova Zelanda.

El suposat autor de la mort de 49 musulmans cita en unes notes Trump, a qui considera un símbol del renaixement de la identitat blanca.

 

Actes a Catalunya

A Catalunya, l'atemptat ha estat rebut amb tristor i impotència. En especial entre la comunitat musulmana. Arreu del país ahir es van repetir les concentracions i pregàries en record de les víctimes.

A Barcelona, un centenar de persones es van aplegar davant del consolat de Nova Zelanda amb espelmes i pancartes contra la islamofòbia.

A Reus, més d'un miler de fidels van seguir l'oració a la mesquita. L'imam va tenir un record per les víctimes, i va fer una crida a la pau i a la convivència. Un dels membres de la comunitat musulmana de la capital del Baix Camp, Mohamed Albadoui, ha demanat als polítics més contundència contra l'extrema dreta.

ARXIVAT A:
Terrorisme
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut