Oriol Junqueras, a l'arribada a l'executiva (ACN/Bernat Vilaró)

Relleu a ERC: Junqueras deixarà la presidència després del 9J i Rovira renuncia a la reelecció

Entre les eleccions europees i el congrés del partit, Aragonès i Rovira prendran la decisió sobre la investidura

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: Junqueras vol seguir liderant ERC si té "un aval explícit i renovat" del partit

 

Oriol Junqueras deixarà la presidència d'ERC després de les eleccions europees del 9 de juny i el partit celebrarà un congrés nacional el 30 de novembre.

Així ho ha decidit la cúpula de la formació en una reunió maratoniana aquest dimecres per abordar l'enfonsament electoral de diumenge. Aquest dijous al matí, ell mateix oferirà una roda de premsa per donar els detalls de la decisió.

D'aquesta manera, Marta Rovira com a secretària general i Pere Aragonès com a coordinador general ostentaran la màxima responsabilitat del partit en les setmanes clau per la negociació de la investidura a la presidència de la Generalitat.

L'encara president dels republicans, això sí, s'ha deixat la porta oberta per definir quin paper jugarà en el congrés del novembre. Segons la nota, l'exvicepresident del govern ha justificat la dimissió "per obrir un procés de reflexió i escolta activa abans de decidir el seu futur".

Junqueras ha pres la decisió en una executiva en què la seva número 2, Marta Rovira, ha defensat que calia convocar el congrés nacional a finals d'any i ha anunciat que no optarà a la reelecció.

Tot al contrari que Junqueras, que aquest dimarts va explicar en una carta a la ciutadania que està disposat a liderar la nova etapa del partit després de la renúncia d'Aragonès.

La trobada a la seu nacional, en què tots als assistents han entrat sense mòbil, ha començat a les sis de la tarda i s'ha acabat quan faltaven pocs minuts per dos quarts d'onze de la nit.

L'encara president del partit, en el moment que ha abandonat la seu del carrer Calàbria de Barcelona (EFE/Marta Pérez)

Rovira no es presentarà a la reelecció

Poc després que Junqueras hagi fet pública la decisió, Marta Rovira ha emès una nota personal --sense logotips del partit-- en què diu que "per coherència" ha comunicat a la direcció que no es presentarà a la reelecció en el pròxim congrés nacional.

A les últimes hores Rovira havia mantingut el silenci públic, mentre que internament s'havia mostrat partidària de renovar els lideratges --inclòs el seu i el de Junqueras-- per obrir una etapa nova al partit.

En el comunicat, Rovira, que continua exiliada a Suïssa, afirma que la nova fase "l'han d'entomar nous lideratges. Aire fresc i energia renovada".

Tot i això, la dirigent republicana es posa al servei del partit per "acompanyar" la transició de cara a enfortir el projecte. Rovira argumenta que ERC ha de recuperar el seu lideratge "pioner" i no ha de fer ús del "populisme emocional":

"No volem reproduir ni els lideratges messiànics ni les elits polítiques. No volem fer ús del populisme emocional."

Per contra, la vigatana reclama que Esquerra continuï sent un "actor estratègic" per garantir el progrés del país.


Debat intern

Esquerra Republicana és el partit on hi ha més moviments interns després de les eleccions de diumenge. L'anunci de Pere Aragonès d'abandonar la primera línia política després de la desfeta electoral ha obert el debat intern sobre qui ha de liderar la formació, en un moment en què els republicans són clau per a la formació del futur govern.

També sobre la posició del partit de cara a la investidura, la possibilitat de pactar amb el PSC o la d'aliar-se amb Junts ha fet aflorar les diferències entre els diferents sectors del partit: hi ha veus que aposten per fer president Salvador Illa i n'hi ha d'altres que creuen que no és Esquerra qui s'ha de moure, sinó que han de ser el PSC i Junts qui facin els passos. 

"La posició del partit ha quedat molt clara quina és: en aquests moments som a l'oposició", subratllava el conseller d'Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, que tancava files amb el missatge oficial, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

A l'executiva hi ha assistit la plana major del govern i del partit (EFE/Marta Pérez)

Però hi ha altres veus de pes, com la de Joan Tardà, que opinen el contrari: "ERC i el PSC han de reconèixer que estan condemnats a competir, però alhora a col·laborar", ha dit l'exdiputat a RTVE; ha parlat obertament de celebrar un congrés i diu que seria un suïcidi bloquejar la investidura d'Illa.
 

El PSC aposta pel govern en solitari

Mentrestant, des del PSC ja han posat fil a l'agulla a les negociacions, tot i que asseguren que els contactes amb la resta de formacions seran discrets; els volen fer amb tots els partits menys amb l'extrema dreta, però encara no han començat.

Defensen obertament la preferència per un executiu de Salvador Illa en solitari amb suports externs. Però perquè tiri endavant, caldria, a més dels vots dels Comuns, els d'ERC amb un sí en una primera volta o una abstenció en una segona.

Els socialistes continuen reivindicant la seva victòria el 12 de maig. Aquest dimecres la número dos del PSC, Alícia Romero, ha recordat que han tingut cintura política per arribar a acords amb tothom i ha admès, a RTVE, que, si volen governar, hauran de cedir: "Saps que quan comences a negociar, has de cedir. I veurem quines són, almenys, les condicions que posen tots els grups".

El cap de llista del PSC, Salvador Illa, en una compareixença després de guanyar les eleccions
Salvador Illa fa valer la seva victòria electoral (ACN/Jordi Borràs)

Salvador Illa també ha insistit en la possibilitat d'obrir una nova etapa. "Una Catalunya que ha de tornar a ser sinònim d'estabilitat, diàleg i progrés. Una Catalunya sense bàndols ni blocs", ha defensat en una carta que ha adreçat a la militància.
 

Puigdemont reuneix els diputats de Junts

També acceleren motors els de Junts, que no faran ronda de contactes, però sí que busquen també el suport d'ERC.

Carles Puigdemont reuneix aquest dijous tots els seus diputats electes al Parlament a Argelers juntament amb els del Congrés, el Senat i la cambra europea. 

L'objectiu és fixar l'estratègia a seguir després dels resultats de diumenge per intentar la investidura de Puigdemont, que passa per una segona volta i, a més dels vots a favor d'ERC, també pel suport de la CUP i l'abstenció dels socialistes, que per ara s'hi han negat.

Jordi Turull, Carles Puigdemont i Josep Rius arriben a Cotlliure el divendres 10 de maig del 2024
Puigdemont reunirà els diputats electes aquest dijous a Argelers (ACN/Nico Tomás)

La mesa del Parlament, pròxim escull

La nova configuració del Parlament, on ja no hi ha majoria independentista, també condicionarà la mesa del Parlament, el que seria la direcció. Un dels punts que també caldrà aclarir els pròxims dies és quins partits en formaran part i qui tindrà la presidència de la cambra.

La mesa que hi ha hagut fins ara tenia una clara majoria independentista. Ara el PSC, com a primer partit, vol optar a tenir la presidència del Parlament, i el resultat de les eleccions pot obrir la porta perquè a la nova mesa hi hagi algun representant del PP, ara que és la quarta força. En dubte, si hi entrarien els Comuns, que el 2021 se'n van quedar fora.

Tenir la presidència del Parlament és rellevant perquè és qui decideix quin diputat podrà ser candidat a la presidència de la Generalitat.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2024ERCPSCJuntsSalvador IllaCarles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut