La residència de Palau-solità i Plegamans, on van morir 55 persones
La residència de Palau-solità i Plegamans, on van morir 55 persones

L'Audiència de Barcelona ordena reobrir el cas de les morts a la residència Palau en pandèmia

El tribunal dona la raó a les famílies de les víctimes, que demanaven investigar la totalitat de les defuncions

Enllaç a altres textos de l'autor Maria Núria Revetlle, especialista en tribunals a Catalunya Ràdio

Maria Núria Revetlle

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crònica judicial

@marianuria2011

Només una setmana després de l'arxivament per part del jutge instructor, l'Audiència de Barcelona obliga a reobrir la investigació per la mort de 55 persones, durant la pandèmia, a la residència de la tercera edat de Palau-solità i Plegamans, al Vallès Occidental.

Segons han confirmat fonts judicials a Catalunya Ràdio, ara el jutjat haurà d'encarregar un informe forense sobre les causes de la mort de les 55 víctimes, tal com van demanar les 12 famílies personades en el cas.


Marxa enrere

El primer informe forense sobre les causes i circumstàncies de les morts es va fer a quatre de les víctimes triades de manera aleatòria, les defuncions de les quals es van produir el març del 2020, just a l'inici de la pandèmia.

Aquest informe va descartar mala praxi mèdica i va considerar que no hi havia ni els mitjans ni els coneixements per lluitar contra la pandèmia, aleshores incipient.

Els familiars asseguren que gairebé no tenien informació del que passava dins de les residències a l'inici de la pandèmia (3Cat)

Fins ara, per tant, el jutjat d'instrucció no havia vist delicte en l'actuació dels responsables del centre, però la Fiscalia, en la seva querella, sí que parla de desatenció als residents i males condicions higièniques. De fet, el CAP es va fer càrrec, a partir de l'abril del 2020, de l'assistència dels avis.

Per tot plegat, mesos abans de l'arxivament provisional del cas, les acusacions particulars ja van presentar un recurs perquè consideraven que s'havien d'investigar les circumstàncies de totes les morts i no només d'aquestes quatre que es van agafar com a mostra. Ara, l'Audiència els dona la raó.

En el seu moment, els familiars d'alguns dels difunts van acusar els responsables de la residència de no oferir aigua als residents, de no complir amb unes mínimes condicions d'higiene i de no informar correctament de les seves morts.

ARXIVAT A:
JudicialResidències gent gran Covid-19
Anar al contingut