L'Audiència de Barcelona revoca la reobertura del cas de l'assassinat d'Helena Jubany
La interlocutòria qualifica d'"inútils" les diligències fetes pel jutjat de Sabadell, mentre la família diu que és una decisió "incomprensible" i que la recorrerà
L'Audiència de Barcelona ha revocat la reobertura del cas sobre la mort el 2001 de la bibliotecària de 27 anys Helena Jubany que va decidir un jutjat de Sabadell a l'agost.
La decisió de l'Audiència assegura que les noves proves que estava investigant aquest jutjat no han aportat novetats prou significatives que justifiquin continuar la investigació.
Precisament, divendres de la setmana passada, davant del jutjat de Sabadell, nous testimonis van assegurar que el principal sospitós del crim, Santi Laiglesia, vivia a l'edifici on van trobar morta Jubany, cosa que ell sempre ha negat.
Diligències "inútils"
L'advocat de Laiglesia havia demanat al jutge de Sabadell que tanqués el cas, però s'hi va negar. Després, l'advocat va elevar el recurs a l'Audiència, que ara li ha donat la raó.
En la resolució, l'Audiència fa un repàs de les diligències fetes pel jutjat i conclou que són "inútils" perquè no permeten atorgar més valor a proves que ja es van desestimar en el seu moment.
"Concloem la procedència d'estimar el recurs i considerar inútils les diligències preteses als afectes de revaluar la càrrega incriminatòria dels indicis que ja van ser valorats en el seu moment i la seva insuficiència culpabilística."
Segons l'escrit de l'Audiència, els testimonis sobre si Laiglesia vivia o no a l'edifici amb Montserrat Careta, l'altra sospitosa, que es va suïcidar a la presó, no aporten novetats al que ja es va valorar en la primera investigació.
El cas es va arxivar el 2005, i la família feia anys que reclamava que es continués investigant judicialment, però no ho va aconseguir fins després de l'emissió, fa gairebé un any, de dos capítols de la sèrie "Crims" sobre les circumstàncies de l'assassinat.
L'escrit fa referència a les declaracions dels testimonis als capítols de "Crims", assegurant que es contradiuen amb els resultats de la investigació policial dels dies posteriors als fets.
"Construir un mur d'impunitat"
L'avocat de la família, Benet Salellas, ha qualificat d'"incomprensible" la decisió de l'Audiència, i l'ha acusat d'estar "construint un mur d'impunitat" amb "argumentacions fora del sentit comú i del sentit de la justícia".
Salellas ha dit que estudiaran el pròxim pas, que pot passar per recórrer a una instància superior o per, un cop més, instar a la reobertura del cas, però que en tot cas, no abandonen:
"Nosaltres no ens quedarem de braços creuats, no ens aturarem fins a saber qui va matar, o quines persones van matar Helena Jubany i fins aconseguir que aquestes persones siguin portades davant dels tribunals per ser jutjades."
Salellas ha afegit que la resolució de l'Audiència només analitza els elements de la petició de reobertura del cas, elaborada l'estiu passat, i no té en compte res del que ha investigat el jutjat des de llavors.
L'advocat s'ha queixat que no hagin demanat la documentació sobre els nous interrogatoris i les noves diligències, que ha considerat que havien aportat novetats de pes.
El crim prescriu aquest any
Helena Jubany va morir la matinada del 2 de desembre del 2001, dos dies després d'haver desaparegut. El seu cos el van trobar en un celobert de l'edifici on vivia Careta.
Durant la investigació es va detenir Careta, Laiglesia i una tercera persona, Ana Echaguivel. La primera es va suïcidar a la presó i el 2005 la causa es va acabar arxivant perquè es va considerar que no hi havia proves concloents.
Aquest 2021 el crim prescriurà per a les persones que no hagin estat mai investigades, i per això la família va aprofitar que "Crims" havia tornat a despertar interès en el cas per engegar una campanya per buscar proves noves.
- ARXIVAT A:
- Policial