Policies mentre els migrants arribaven nedant a la platja d'El Tarajal

L'Audiència de Cadis ordena reobrir el cas dels 15 migrants morts a El Tarajal

La resolució judicial considera que es va tancar el cas sense veure totes les proves ni sentir tots els testimonis i supervivents
Actualitzat
TEMA:
Migracions

L'Audiència Provincial de Cadis ha ordenat reobrir per segona vegada la causa judicial per la mort de 15 migrants a la platja d'El Tarajal, a Ceuta, el febrer del 2014.

Segons l'Audiència de Cadis, el jutjat de Ceuta encarregat de la instrucció "no ha esgotat la investigació" i ha tancat el cas sense mirar-se totes les proves ni escoltar tots els testimonis i supervivents.

Concretament, la resolució judicial es refereix al testimoni de dos migrants que viuen a Alemanya. El jutjat de Ceuta va descartar-los perquè no estaven residint legalment a Alemanya, però l'Audiència considera que aquesta argumentació "no es pot admetre" perquè es va acordar que els migrants testificarien amb auxili judicial internacional i per videoconferència.
 

 

La decisió de l'Audiència de Cadis respon als recursos d'apel·lació interposats per diverses ONG com la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat, que denuncien l'actuació policial d'aquell dia i el fet que no s'han tingut en compte totes les proves.

 


L'activista en favor dels drets dels migrants Helena Maleno ho ha celebrat a través de Twitter:

 


Al principi, la causa imputava 16 guàrdies civils

Els fets van passar el 6 de febrer del 2014. 15 persones d'origen subsaharià van morir ofegades a la platja d'El Tarajal quan intentaven esquivar, nedant, el dic que separa el Marroc de Ceuta per entrar a Espanya. La policia va fer servir material antiavalots i pots de fum. A més, 23 persones van ser expulsades al Marroc a través de les anomenades "devolucions en calent".
 

 

El gener, el jutjat de Ceuta va arxivar la causa que inicialment imputava 16 guàrdies civils.

L'octubre del 2015 s'havia acordat el sobreseïment de la causa ja que, segons la jutge instructora, no es podia atribuir cap delicte als policies perquè "van utilitzar el material antidisturbis amb efecte dissuasori, confiant [...] detenir l'avanç dels immigrants que pretenien arribar a les costes espanyoles". Els migrants "van assumir el risc d'entrar il·legalment a territori espanyol".

Els afectats van denunciar que els van disparar amb bales de goma i els van llançar gasos lacrimògens, una versió que la direcció de la Guàrdia Civil va negar. Posteriorment, el llavors ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ho va admetre, però va defensar l'actuació dels agents.

Notícia relacionada: Un supervivent de la tragèdia d'El Tarajal: "La policia ens disparava a boca de canó"

ARXIVAT A:
Migracions
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut