El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, en una imatge d'arxiu (ACN)
El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, en una imatge d'arxiu (ACN)
Madrid

L'Audiència Nacional arxiva la causa contra el regidor de la CUP a Vic Joan Coma

El jutge decideix inhibir-se i traslladar el cas al jutjat de Vic, que haurà de decidir si li imputa un delicte de desobediència i prevaricació

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha arxivat la causa contra el regidor de la CUP a Vic Joan Coma, acusat d'un delicte d'incitació a la sedició per cridar a la desobediència durant un ple municipal que debatia una moció de suport a la declaració del 9N. El jutge ha decidit inhibir-se i deixa el cas en mans del jutjat d'instrucció de Vic, que haurà de decidir si li imputa un delicte de desobediència i prevaricació.

Ismael Moreno, magistrat de l'Audiència Nacional, considera que Coma té "una voluntat tenaç cap a la desobediència":

"Una voluntat tenaç de desobediència a la legislació estatal amb la finalitat de crear un estat català independent a través d'un procediment no previst en la Constitució espanyola vigent".

Ara bé, entén que en el ple de l'Ajuntament de Vic el que es discutia era instar les "institucions oficials", i no la ciutadania, a donar suport al 9N. En aquest sentit, pel jutge, no consta que Coma efectués una "proposició als ciutadans perquè participin en un aixecament públic i tumultuari per impedir l'aplicació de les lleis o el compliment de les resolucions judicials, en aquest cas del Tribunal Constitucional".

El mateix Coma ja ha reaccionat. A Catalunya Ràdio, el regidor ha assegurat que "queda clar que el problema és ser independentista". Després d'explicar des de Londres, on es troba convidat per l'Assemblea Nacional Catalana, que  ha vist que "la gent està molt motivada i al cas del que ha de passar", Coma ha defensat el referèndum:

"Si Catalunya tira endavant el referèndum, els espanyols tindran molt poc marge de maniobra."

Coma ha dit que la resolució demostra que "la desobediència civil i la solidaritat són la millor arma contra la injusta justícia espanyola". De la seva banda, el seu advocat i diputat de la CUP, Benet Salellas, ha assegurat que la imputació i detenció del regidor de la formació "no han estat més que actes judicials contra un ciutadà per la seva 'voluntat tenaç independentista'".

Abans, a través del seu compte de Twitter, Coma ha assegurat que amb aquesta sentència hi guanya la desobediència i ha agraït el suport obtingut.

El regidor ultra Josep Anglada ho va denunciar. El cas va arribar a l'Audiència Nacional. El jutge Moreno el va citar perquè declarés el 24 d'octubre del 2016, però Coma s'hi va negar i el 27 de desembre de l'any passat els Mossos el van detenir, el van entregar a la Guàrdia Civil i el van traslladar a Madrid, on abans de declarar davant del jutge va passar una nit a la caserna de la policia.

L'endemà va quedar en llibertat amb càrrecs i se li va retirar el passaport. Durant l'interrogatori, el fiscal li va fer preguntes com per exemple: "Los huevos no se rompen solos, ¿implica o no el uso de violencia?".

Arxivada la causa contra l'alcaldessa de Berga per no despenjar l'estelada en campanyes electorals​

Durant tot aquest temps, el regidor Joan Coma ha rebut múltiples mostres de suport i solidaritat per part de particulars, càrrecs i institucions catalanes.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut