La farmacèutica catalana Grifols
La farmacèutica catalana Grifols (ACN/Albert Hernàndez)

L'Audiència Nacional investigarà Gotham City pels informes "enganyosos" sobre Grifols

Anticorrupció va denunciar aquest fons per "informació esbiaixada", i el jutge hi veu un possible delicte penal per "alterar el preu d'un instrument financer"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'Audiència Nacional investigarà els responsables del fons Gotham City Research LLC que al gener van provocar la caiguda a borsa del grup català Grifols amb un informe que l'acusava de falsejar els seus comptes.

En una interlocutòria datada aquest dimarts, el jutge José Luis Calama ha admès a tràmit una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció que afirmava que l'informe contenia "informació esbiaixada i enganyosa".

En l'escrit Calama diu que Gotham podia havia comès un delicte tipificat a l'article 284.1.2 del Codi Penal sobre la difusió de "notícies o rumors" o "senyals falsos o enganyosos":

"Oferint, sabent-ho, dades econòmiques totalment o parcialment falses amb la finalitat d'alterar o preservar el preu de cotització d'un instrument financer."


Van guanyar 10 milions d'euros

El jutge se centra en la difusió de l'informe a través d'X (Twitter) amb el qual s'afirmava que les accions de Grifols no valien res, cosa que va fer caure la cotització a la borsa gairebé 4.000 milions d'euros en un sol dia.

També diu que Gotham hauria guanyat gairebé 10 milions d'euros en l'operació, amb la venda abans d'accions de Grifols que havia reservat. És a dir, les compraven després a preu baix, les tornaven i es quedaven la diferència.

Segons l'escrit del jutge, van reservar 101.635 accions de Grifols, un 0,015% del total del capital del grup, les van vendre a 14,66 euros cadascuna el 8 de gener i les van recomprar l'endemà a 9,52 euros.


La CNMV va portar el cas a Anticorrupció

El jutge investigarà dues empreses i algunes persones: Gotham City Research, l'empresa de la qual penja, anomenada General Industrial Partners LLP (GIP), i també alguns dels seus directius.

La Fiscalia Anticorrupció ha posat la denúncia després que a finals de setembre la Comissió del Mercat de Valors, la CNMV, li enviés tota la documentació sobre l'operació de Gotham, que considerava delictiva.

L'informe de Gotham City va provocar un enorme daltabaix a Grifols que va durar diversos mesos, i que va fer que la família Grífols s'apartés de la gestió d'aquesta multinacional dedicada als tractaments amb derivats de la sang.

Grifols es va desplomar un 34,93% a borsa després de presentar uns comptes sense auditar (EFE/Vega Alonso)

La família Grífols fa un pas al costat

El primer dia van rebutjar que haguessin manipulat els comptes per amagar problemes financers, i van defensar la seva "transparència, integritat i conducta ètica".

15 dies després van posar una denúncia contra Gotham a Nova York, però setmanes després Víctor Grífols Déu i Raimon Grífols van fitxar un nou conseller delegat i es van retirar de la gestió directa.

Malgrat tot això, Gotham va insistir amb un nou informe en què defensava les conclusions del primer, i va afirmar que els canvis en l'empresa els donaven la raó, cosa que va provocar un nou daltabaix de l'empresa a finals de febrer.

La caiguda encara va ser pitjor que la del gener: en aquella va perdre el 25% del valor a borsa, i en la segona va perdre el 35%, amb unes pèrdues acumulades de la meitat de la cotització que tenia.

El nou conseller delegat de Grífols, Nacho Abia
El nou conseller delegat de Grifols, Nacho Abia (Grifols)

La CNMV no va trobar "errors significatius"

El nou atac de Gotham va coincidir amb la presentació dels resultats de Grifols del 2023, amb un 70% menys beneficis que el 2022, i que mostraven un deute d'uns 9.000 milions d'euros.

Un mes més tard la CNMV, que havia obert una investigació a Grifols, va dictaminar que als comptes no hi havia "errors significatius", tot i que sí que hi va trobar "deficiències".

A l'abril el grup va admetre aquestes deficiències, va assegurar que s'esforçarien per "ser més clars" i van atribuir els problemes a l'enorme creixement del grup empresarial dels últims anys.

Al maig Gotham va tornar a atacar, acusant Grifols de desviar irregularment diners cap a dues filials "sense qualificar-ho com a préstecs", i finançar així Scranton, la societat patrimonial de la família Grífols.


Una gran multinacional catalana en crisi

Al juliol la família va fer públics els plans per, amb l'ajuda d'un fons canadenc, recomprar totes les accions del grup per treure'l de les pressions de la borsa, cosa que va fer pujar el preu de les accions.

Les últimes dècades Grifols s'ha convertit en una de les principals multinacionals dels productes derivats de la sang, sobretot a partir del 2010, quan va comprar unes quantes grans empreses del sector.

Però aquest creixement accelerat li ha passat factura després de la pandèmia: fa un any i mig va anunciar l'acomiadament de 2.300 treballadors, un 10% de les seves plantilles.

La seu de Grífols a Sant Cugat del Vallès (Europa Press/David Zorrakino)
La seu de Grifols a Sant Cugat del Vallès (Europa Press/David Zorrakino)
ARXIVAT A:
SalutBorsa
Anar al contingut