El portaveu popular, Borja Sémper, dilluns dia 14 d'octubre a l'entrada de l'Audiència Nacional, a Madrid (EFE/Javier Lizón)

L'Audiència Nacional rebutja la querella del PP contra el PSOE per finançament il·legal

Els socialistes denunciaran els populars per injúries i calúmnies després que s'ha desestimat la denúncia que el PP va presentar contra ells
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
PP

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha rebutjat aquest dilluns la querella que el PP va presentar la setmana passada contra el PSOE que acusava aquest partit de finançament il·legal. Els socialistes ja han contraatacat i han assegurat que denunciaran els populars per injúries.

En l'escrit amb el qual es nega a admetre a tràmit la denúncia del PP, Pedraz diu que a la notícia periodística en què es basava no hi havia "cap dada, fet o circumstància" que apunti a una conducta delictiva:

"Amb caràcter general una notícia per si mateixa no legitima cap accionant popular per convertir el relat periodístic en un relat de fets punibles desencadenants del procediment penal, cal alguna cosa més."


"Degradar el paper rellevant" de l'acusació popular

El jutge va més enllà, i diu al PP que no pot fer servir l'acusació popular per "degradar el rellevant paper que està cridada a exercir en el procés penal, limitant-se a convertir notícies en causes criminals".

Pedraz conclou que una querella es pot basar en una denúncia anònima, com és el cas d'aquesta, però que ha de tenir l'aval de "dades" que la corroborin, cosa que no passa en aquest cas.

El PP va basar la querella en la publicació d'una entrevista a un empresari anònim que assegura que va pagar 90.000 euros en metàl·lic a la seu del PSOE fa 4 anys per aconseguir una llicència d'operadora d'hidrocarburs.

Pedraz assenyala la contradicció que aquest suposat empresari hagi dit que va pagar els diners a l'equip del ministre d'Indústria de llavors, José Luis Ábalos, quan aquestes llicències depenen d'un altre ministeri.


Anticorrupció havia demanat rebutjar la querella

Aquest també va ser un dels arguments utilitzats per la Fiscalia Anticorrupció per demanar-li que aquesta querella no prosperés: va ser dijous, i també va considerar que no hi havia base per a una querella.

Aquell dia el PSOE va aprofitar per anunciar que acusarien el PP de calumniar-los si la querella no prosperava, cosa que ara s'han afanyat a reiterar i a afirmar que ho faran per defensar "el bon nom".

Ho ha fet Enma López, del comitè organitzador del congrés del PSOE, que ha dit que al PP no li importava si la querella s'admetia o no, perquè "el mal ja estava fet, i això no pot ser".
 

Les "vuit autopistes de la corrupció" de Sánchez

El PP va decidir la presentació de la querella el diumenge 13 d'octubre, en una reunió d'urgència per analitzar la situació creada per la imputació d'Ábalos en el cas Koldo coneguda dos dies abans.

El mateix dia van anunciar la querella per finançament il·legal en una roda de premsa en la qual la secretària general, Cuca Gamarra, va afirmar que era un "escàndol sense precedents".

Gamarra també va qualificar-lo de "vuit autopistes de la corrupció" que tenen "un origen clar":

"Pedro Sánchez és el quilòmetre zero de totes les autopistes de la corrupció."

El PSOE els va acusar de "sobreactuar" fent "un espectacle vergonyós", tot recordant els casos de corrupció del PP, el "partit dels sobresous" i del "Luis, sigues fort" i dels discos durs destruïts a cop de martell.

El dilluns 14 la van presentar, afirmant que el PSOE està "podrit per la corrupció", reclamant als socis que deixin de donar-li suport, i dient que "no hi ha hagut mai tants motius per presentar una moció de censura".

De tota manera, van admetre que una moció de censura no tindria cap recorregut i van descartar presentar-la, però van reiterar que continuarien pressionant Pedro Sánchez per forçar-lo a dimitir.

 

ARXIVAT A:
PP PSOE Cas Koldo
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut