L'Audiència Nacional vol una macrocausa per terrorisme pels aldarulls postsentència
- TEMA:
- Audiència Nacional
El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón estudia agrupar tots els fets i aldarulls relacionats amb la sentència del judici del procés a Catalunya i convertir-ho en una macrocausa per terrorisme.
García-Castellón ja és el jutge que investiga els CDRs detinguts el 23 de setembre en l'anomenada operació Judes, 7 dels quals els va enviar a presó preventiva.
Segons ha avançat La Vanguardia, ara voldria sumar-hi les investigacions que hi ha en marxa contra Tsunami Democràtic i també altres causes obertes en jutjats catalans pels aldarulls en les manifestacions postsentència.
De moment, per tots aquests fets hi ha una vintena de persones en presó preventiva, més d'altres en llibertat amb càrrecs.
Fonts jurídiques expliquen que les investigacions judicials voldrien arribar fins als líders d'aquestes mobilitzacions, que a l'Audiència Nacional no descarten que siguin dirigents de formacions polítiques sobiranistes.
Ja havia ordenat el tancament de la web de Tsunami Democràtic
De fet, García-Castellón ja va ser el jutge que el 18 d'octubre va ordenar el tancament de la web de Tsunami Democràtic amb l'argument que hi veia "indicis de terrorisme".
Ho va fer després de rebre un informe de la Fiscalia sobre aquesta plataforma anònima que quatre dies abans s'havia estrenat coincidint amb la sentència del procés.
Llavors Tsunami Democràtic va convocar la ciutadania a bloquejar l'aeroport del Prat i va organitzar un intent de bloqueig per carretera del de Barajas.
A finals d'octubre, la Guàrdia Civil va reclamar a la plataforma informàtica GitHub que tallés l'accés als programes de Tsunami amb l'argument que estava "confirmada" com a organització terrorista.
GitHub va fer cas en un primer moment, però després d'una querella del partit Pirates de Catalunya contra Espanya i la UE va tornar a obrir-ne l'accés aquest dimecres.
Tamara Carrasco, el primer cas
També va ser García-Castellón el jutge que va relacionar per primera vegada les mobilitzacions dels CDRs amb terrorisme, un tipus de delicte que històricament sempre ha estat competència de l'Audiència Nacional.
Va ser l'abril del 2018 amb la detenció i l'empresonament de l'activista Tamara Carrasco, a qui van acusar de terrorisme i de rebel·lió i van prohibir sortir del seu poble, Viladecans, durant més d'un any.
L'Audiència Nacional va acabar retirant aquestes acusacions, les va substituir per la de desordres públics i el cas va passar a un jutjat de Barcelona.