L'auditoria sobre la pederàstia que farà l'Església per "aclarir-ho tot" desperta recels
- TEMA:
- Pederàstia
L'Església espanyola ha explicat alguns detalls de l'auditoria a la qual se sotmetrà voluntàriament per posar llum als casos d'abusos sexuals a menors.
L'ha encarregat al bufet d'advocats Cremades & Calvo Sotelo, amb seu a Madrid i de l'òrbita de l'Opus Dei, que preveu treballar-hi durant un any. L'informe no tindrà límits temporals; és a dir, també estudiarà casos del passat.
Al Congrés, Unides Podem i ERC ja han fet comentaris escèptics sobre aquesta investigació, i algunes entitats que representen les víctimes, com la Fundació Vicki Bernadet, expressen diversos recels.
El president de la Conferència Episcopal, el cardenal Joan Josep Omella, ha tornat a demanar perdó públicament pels abusos en l'Església i a les víctimes, que "han patit i pateixen tant dolor". Ha afegit que "l'Església també es dol dels abusos en altres institucions" i vol que s'investiguin.
La Conferència Episcopal, assegura Omella, vol fer "un pas més" en la seva obligació de transparència social, d'ajuda i reparació a les víctimes. Ha dit que cal aclarir els casos del passat i incorporar-hi els més alts nivells de responsabilitat.
Segons Omella, "el principal objectiu és l'ajuda i reparació de les víctimes", més enllà de les oficines d'ajuda que "ja existeixen, més de quaranta". També volen "establir un pont que faciliti la feina de les autoritats". La Conferència, ha reblat, vol assumir la seva responsabilitat.
Per Omella, hi ha un compromís d'ajuda i reparació:
"Cal aclarir els casos del passat. Comencem una nova etapa, volem ajudar, acompanyar i aclarir-ho tot".
Aquest dimarts s'ha signat el full d'encàrrec d'aquesta feina, per la qual el bufet no cobrarà; només demanen que els cobreixin les despeses que es generin.
El president del bufet, Javier Cremades, ha dit que aquest és l'assumpte més "complex i delicat" al qual s'han hagut d'enfrontar fins ara.
Ha afegit que té el convenciment que arribaran a esbrinar la veritat i que "prestem un servei a la societat i, especialment, a les víctimes". També ha deixat clar el seu perfil ideològic:
"Soc catòlic, membre de l'Opus Dei i per això tinc ple convenciment que l'Església ha d'anar fins al final, investigar i rectificar tot allò que sigui necessari".
Model francès i alemany
El model de l'informe espanyol, segons Cremades, serà híbrid, basat en la metodologia alemanya. Es tindrà en compte el model francès i també la feina que, assegura, ja havien fet les oficines de les diòcesis espanyoles.
L'avocat assegura que les investigacions equivalents que ja s'han fet en països com França o Alemanya, ofereixen "models molt interessants".
De fet, cada mes mantindran una reunió amb integrants de l'informe que s'ha fet sobre l'Església alemanya: "Vindran a Madrid per aportar la seva metodologia".
Col·laboració amb afectats i autoritats
L'advocat Javier Cremades ha explicat que tenen previst accedir als llistats d'afectats, contactar-hi i veure si estan interessats a parlar amb ells. També es volen reunir amb associacions de víctimes i obren una bústia de correu electrònic on es poden fer arribar denúncies.
L'equip que elaborarà l'informe l'integraran 18 persones, entre els quals hi ha exmagistrats del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional.
Cremades ha remarcat la col·laboració amb totes les autoritats: "No volem ser una alternativa als poders públics, sinó ajudar i complementar millor la seva funció com a poders públics".
El resultat serà públic a través dels mitjans de comunicació i la coneixeran les víctimes i els seus representants, i les autoritats. "Esperem que tota la nostra feina els serveixi d'ajuda i de reparació", ha conclòs.
Reaccions escèptiques d'Unides Podem i ERC
Al Congrés, alguns diputats ja hi han reaccionat de manera escèptica. Pablo Echenique, d'Unides Podem, que ha afirmat: "Posar l'Església a investigar els seus abusos és com posar el PP a investigar la seva corrupció".
Gabriel Rufián, d'ERC, ha dit que "sona estrany que l'Església s'investigui a si mateixa"
Recels de les víctimes
Les víctimes d'abusos no es refien de l'auditoria que proposa l'Església. Vicki Bernadet, responsable de la Fundació que porta el seu nom i és una de les entitats que més ha denunciat els abusos a infants, explica a TV3:
"La confiança de les víctimes està per terra. Hi ha problemes per saber quina comissió es crea i ara l'Església s'hi fica pel mig i fa la seva pròpia comissió, amb un bufet la imparcialitat del qual no genera cap tipus de confiança."
En canvi, diverses víctimes i entitats que les representen han demanat que hi hagi dues comissions i poder participar directament en les investigacions.
Avalen que es pugui crear una comissió parlamentària que ja va fer un primer pas al Congrés per poder sentir experts de diferents països. Ara, la comissió política podria quedar en suspens.
També en demanen una altra que estigui dirigida pel defensor del poble. Aquest mateix dimarts PSOE i PNB han anunciat que la tiraran endavant i que estarà supervisada pel Congrés.
- ARXIVAT A:
- Església Pederàstia Assetjament sexual