L'augment de bars i restaurants al barri de Sant Antoni fa fora el comerç de proximitat
Els veïns del barri barceloní de Sant Antoni denuncien l'augment desproporcionat de bars i restaurants dirigits sobretot als turistes: en només 6 illes de cases, n'hi ha més d'un centenar
Els veïns del barri de Sant Antoni de Barcelona denuncien l'augment desproporcionat de bars i restaurants dirigits sobretot als joves i als turistes. En només 6 illes de cases, hi ha més d'un centenar de locals de restauració que a poc a poc van reemplaçant els comerços de tota la vida al barri. Així ho explica Antoni Roig, propietari d'una fruiteria.
"Fa 2 o 3 anys va ser una bogeria, local que tancava, local que obria un bar, un restaurant."
Els veïns es queixen que hi ha un "monocultiu" de bars i restaurants al barri, adreçats a gent jove i turistes, que provoca la pèrdua del comerç de proximitat, segons denuncia Xavier Cavaller, de la plataforma FEM Sant Antoni.
"No són bars per la gent del barri, són bars més cars, que generen sorolls, que causen problemes de sortida de fums pel celobert. Això si ho sumes al preu dels lloguers, fa que la gent cada vegada se senti molt més expulsada."
La demanda de locals fa créixer el preu dels lloguers, i comerços de tota la vida no tenen clar el seu futur.
La reforma del mercat de Sant Antoni és vista pels nous locals com un atractiu, com descriu Àlex Maurin, copropietari d'un bar des del febrer:
"Des que vam arribar nosaltres, els preus sí que han anat canviant, sí que van a l'alça, però és un barri que està pujant, i el mercat potenciarà el barri, tot el que envolti el mercat pujarà."
Per mirar de reordenar aquesta oferta uniforme i establir un nou pla d'usos, l'Ajuntament va decretar una moratòria d'un any en l'obertura de bars i restaurants. Però encara hi ha locals que obren després d'haver obtingut la llicència fa temps.