Olvan

L'augment de trastorns de salut mental entre els joves desborda els centres de llarga estada

Els professionals que atenen infants i adolescents denuncien que falten recursos, especialistes i centres de llarga estada

Actualitzat

"Els adolescents necessiten temps i la societat està poc disposada a donar-los-en."

Qui ho diu és Jordi Royo, director clínic d'un centre de salut de la xarxa assistencial privada i concertada Amalgama7.

La pandèmia ha fet aflorar trastorns de salut mental entre els joves, però també les deficiències del sistema. Han augmentat els casos de trastorns per ansietat, depressió, autolesions, intents de suïcidi, addiccions, trastorns del comportament alimentari o violència cap als pares.

I s'ha revelat que no hi ha prou recursos per atendre el nombre d'adolescents que, més enllà d'un ingrés hospitalari, necessiten fer estades llargues per tractar-se. Els mateixos professionals llancen un crit d'alerta i denuncien que falten especialistes i centres de llarga estada.

Una de les joves que ha estat ingressada en un d'aquests centres és la Maite. Té 14 anys i va tenir depressió, ansietat i s'autolesionava. Havia arribat a no sentir cap interès per la vida.

Abans d'arribar a aquest punt, va patir "bullying" durant un any i mig, una situació que va desembocar en anorèxia.

Un dia va explotar i no volia tornar a classe. Els pares, desbordats per la situació, la van portar a teràpia i la van ingressar en un centre de salut. "Va ser molt dur", recorda el pare.

Allà, ha rebut suport clínic, psicològic, educatiu i social. Quan feia un temps que estava ingressada, va començar a canviar d'actitud. Ara, després de vuit mesos i mig al centre, ha rebut l'alta. 

 

ARXIVAT A:
SalutMenorsSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut