L'aula virtual sobre salut mental d'un institut de Lleida, premiada com la millor d'Espanya

El Ministeri d'Educació ha premiat l'institut Torre Vicens per trencar tabús sobre la salut mental entre els alumnes
Clara Pàmies/Enric Pinyol
TEMA:
Salut Mental

L'institut Torre Vicens de Lleida ha rebut el Premi Nacional de Benestar Emocional en l'àmbit educatiu, que atorga el Ministeri d'Educació. El projecte "Salut mental, salut emocional. Parlem-ne" és una aula virtual en què els alumnes poden exposar les seves pors i angoixes.

La iniciativa la va posar en marxa la psicòloga i orientadora del centre, Pilar Atienza, per donar resposta als efectes de la pandèmia sobre els adolescents:

"Vam detectar que els alumnes patien crisis d'ansietat, pors i inseguretats, i fins i tot hi havia conductes autolesives."

Per això, van decidir posar en marxa l'espai digital.

Aquesta pàgina web inclou vídeos fets per alumnes que expliquen com van saber que patien ansietat o altres trastorns mentals i el procés de superació. També hi ha un formulari en què cada alumne pot expressar el que li passa.

Una de les orientadores del centre explica que és un formulari anònim que permet als alumnes exposar les seves emocions. "A partir d'aquí, els especialistes del centre els ajudaran a gestionar els sentiments i les emocions", afegeix.

Un alumne de l'institut Torre Vicens durant una de les sessions de meditació


Objectiu: trencar tabús

L'objectiu principal del projecte és trencar tabús sobre la salut mental. I és també un dels motius del premi que ha rebut l'institut. El guardó té en compte tot el programa d'activitats relacionades amb la salut mental que du a terme el centre, com ara sessions de meditació, tal com destaca l'Isaac Susi, alumne de l'institut:

"Quan arribes a l'aula, després de ser al pati o al carrer, i arribes amb neguit, et permet concentrar-te i començar la classe amb més tranquil·litat".

El programa també inclou mediació, que ajuda els alumnes a resoldre ells mateixos els conflictes. "Per fer mediació, els implicats han de voler resoldre el problema que han tingut". Aquesta és la primera indicació que dona una de les orientadores als alumnes que faran de mediadors.

Els estudiants com l'Ares Parra, estudiant de primer de batxillerat, creuen que és una bona eina:

"Els conflictes els trobaràs aquí, a la universitat, al carrer o a la feina. Saber gestionar-los i autogestionar-los és molt útil per a qualsevol moment de la vida".

L'institut Torre Vicens de Lleida ja pensa a destinar part dels 8.000 euros del premi a treballar en el benestar mental dels docents i millorar la col·laboració amb les famílies.

 

ARXIVAT A:
Educació Salut Salut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut