Laura Borràs demana suspendre el judici pel suposat pacte de Fiscalia i dos acusats
La defensa de Borràs creu que les converses entre la Fiscalia i les defenses dels altres dos acusats per pactar una suposada rebaixa de penes a canvi d'inculpar-la, la deixa en indefensió jurídica
Batalla entre la defensa de Laura Borràs i les dels altres dos acusats en la primera sessió del judici contra la presidenta del Parlament suspesa. I encara no s'ha parlat del centre de la qüestió: si hi va haver irregularitats o no en l'adjudicació de contractes públics des de la Institució de les Lletres Catalanes.
La discussió ha estat perquè la defensa de Borràs sosté que hi ha hagut un acord entre la fiscalia i els altres dos acusats per a una rebaixa de la condemna a canvi d'inculpar la líder de Junts.
Es tracta de les converses entre Isaías Herrero --presumpte beneficiari de contractes irregulars de la Institució de les Lletres Catalanes quan Borràs n'era la directora-- i Andreu Pujol --que suposadament hauria fet factures per emmascarar les adjudicacions irregulars-- amb el ministeri públic.
La defensa de la presidenta del Parlament suspesa ha argumentat que, com fins ara ha compartit la seva estratègia amb les defenses dels altres dos acusats, aquestes converses amb la Fiscalia els perjudiquen, perquè ara entenen que el ministeri públic pot conèixer aquesta estratègia i això els deixa en una indefensió jurídica. Per això, ha demanat la suspensió del judici.
Tant la defensa d'Herrero com la Fiscalia han negat l'existència de cap pacte.
En un escrit presentat per l'altre advocat de Borràs, Gonzalo Boye, s'arriba a dir que "els co-acusats han passat a ser co-acusadors". Unes paraules que han indignat totes les altres parts que neguen que hi hagi cap pacte tancat.
Arran d'aquestes negociacions, a més, la defensa de la líder de Junts, ha demanat que pugui ser l'última dels tres acusats a declarar el dia 20 de febrer, quan està previst que ho facin. Una petició que el tribunal ha rebutjat.
Ara, el tribunal haurà de resoldre totes les qüestions que s'han presentat, com la petició de nul·litat de tot el procediment per part de Borràs.
La sessió d'aquest divendres ha acabat passats dos quarts de tres i es reprendrà dimarts 14 a les 12 del migdia per acabar de resoldre aquestes qüestions prèvies i les acusacions que s'han plantejat.
El judici s'allargarà fins a l'1 de març, quan quedarà vist per a sentència.
Barrientos presideix el judici
El judici el presideix Jesús María Barrientos, president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de qui la defensa de Borràs ha tornat a plantejar dubtes sobre la seva imparcialitat.
A més, la presidenta del Parlament suspesa, que defensa que no ha "comès cap delicte, també creu que els correus electrònics origen del cas estan manipulats i vol que es desestimin com a prova.
Es refereix als correus que la Guàrdia Civil va intervenir quan va registrar l'ordinador d'Herrero. Se'ls haurien intercanviat entre el 2013 i el 2017. En un d'ells, Borràs recomanaria a Herrero que havia de començar a trucar portes perquè li fessin factures per "embolicar" algú. I en un altre, li hauria dit que s'havien de fer tres pressupostos, però que no patís perquè ja havia reservat els diners per aquella feina.
La Fiscalia demana sis anys de presó, 21 d'inhabilitació per a càrrec públic i una multa de 144.000 euros per a Borràs. Finalment, no l'acusa de malversació ni de frau administratiu, uns delictes dels quals sí que li atribuïa el jutge instructor.
En total la Fiscalia creu que la Institució de les Lletres Catalanes, amb Borràs com a presidenta, va adjudicar a Herrero 18 contractes menors que sumen més de 300.000 euros.
"No tindrà un judici just"
Borràs ha arribat a les portes del TSJC mitja hora abans de l'inici, a quart de 10 del matí, on un centenar de persones s'hi han concentrat per donar-li suport.
L'han acompanyat, entre d'altres, membres de Junts, com l'expresident Quim Torra; la secretària segona de la mesa del Parlament, Aurora Madaula; l'exvicepresident Jordi Puigneró; el secretari general del partit, Jordi Turull; o el diputat Francesc de Dalmases.
Des d'aquí, Turull ha explicat que hi eren "a nivell personal i a nivell polític". "Nosaltres això de la presumpció d'innocència ens ho creiem", ha afegit. També que estan "convençuts que no tindrà un judici just, perquè el tribunal el formen persones, com Barrientos, que han fet ostentació de la seva lluita contra l'independentisme".
També s'ha referit a l'absència d'Esquerra i la CUP. Diu Turull que "els sap greu i cadascú respon a la seva consciència". "Davant qualsevol indici de persecució política", ha afegit, "nosaltres sempre hi serem".
Una altra absència ha estat la l'alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, que no hi ha anat per motius d'agenda.
Qui tampoc no hi ha anat l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que no és a Catalunya. Tot i no ser afiliat de Junts, Mas va signar un manifest de suport a Borràs el mes de juliol passat, juntament amb Carles Puigdemont i Quim Torra, entre d'altres.
Per part de l'ANC, Jordi Pesarrodona, ha declarat que "la justícia espanyola no és imparcial, sempre és de part". I ha conclòs: "Des de l'ANC denunciarem sempre la injustícia espanyola".
En la mateixa línia des del Consell de la República, Carme Garcia ha afirmat que "no serà possible", que Borràs tingui "un judici just".
Òmnium Cultural no hi ha enviat cap delegació per acompanyar la presidenta de Junts, en considerar que no es tracta d'un judici per exercir drets civils i polítics. Sí que hi han anat, però, alguns membres de la junta directiva de l'entitat a títol personal.
Mentre es dirigia a les escales del TSJC, algú ha llençat desenes de paperets que simulen bitllets de 200 euros amb la frase "Laura Borràs corrupta".
- ARXIVAT A:
- Laura BorràsTSJCJudicialJunts