Laura Borràs denuncia "intoxicació" en el cas Juvillà i s'explicarà la setmana que ve

L'oposició reclama aclariments a la presidenta del Parlament i des d'Esquerra recorden l'antecedent del cas Torra
Redacció Actualitzat
TEMA:
Parlament de Catalunya

Creix la pressió perquè la presidenta del Parlament, Laura Borràs, expliqui en quin moment el cupaire Pau Juvillà va deixar de ser diputat, quan ho va saber i si es va ocultar.

Això després que ahir el Parlament va fer públic que l'havia donat de baixa el 28 de gener, abans del ple per defensar l'escó del diputat de la CUP.

Laura Borràs va negar a la reunió de la mesa del Parlament d'aquest divendres que sabés que el cupaire Pau Juvillà ja no era diputat quan va arrencar el ple de dijous per analitzar la seva situació. I va afegir que ella no havia donat cap ordre en aquest sentit. La falta d'una explicació pública i concreta sobre la successió dels fets en aquest cas, però, ha deixat moltes preguntes a sobre la taula.

Qüestions que, per part de la presidenta del Parlament, hauran d'esperar uns dies a ser respostes. Serà la setmana que ve, diu Borràs, que fa aquesta queixa.

"S'han dit moltes coses, s'ha intoxicat molt. Jo tinc la pel·lícula completa. Em permetreu que en el moment oportú -la setmana vinent- pugui donar aquestes explicacions."

Junts tractarà la qüestió a la seva executiva de dilluns. Fonts de la formació asseguren que algunes coses es podrien haver fet millor, però que s'està reaccionant de manera desproporcionada contra la presidenta del Parlament.

A Esquerra, mentrestant, sostenen que no és moment de fer retrets, però el seu president, Oriol Junqueras, carrega contra els qui, com Laura Borràs, van criticar l'actuació del republicà Roger Torrent en la retirada de l'escó al llavors president de la Generalitat Quim Torra.

"Va haver-hi qui va criticar l'actuació del president Roger Torrent, en el seu moment president del Parlament de Catalunya, que va actuar després d'una sentència ferma del Tribunal Suprem. En aquest cas, la presidenta del Parlament va decidir actuar molt abans que hi hagués una decisió ni tan sols del Tribunal Suprem."

Des de la CUP, fins ara el missatge dominant ha estat el del mateix Pau Juvillà: crida a la unitat contra les actuacions des de l'Estat.

"Aquesta unitat antirepressiva és imprescindible. No és el moment de fer retrets. És el moment d'avançar conjuntament i teixir aquesta unitat."

Des de l'oposició acusen la presidenta del Parlament d'haver enganyat els diputats i la ciutadania i exigeixen explicacions immediates sobre tot plegat. David Cid, d'En Comú Podem, ha demanat que s'expliqui al Parlament.

"No es poden dilatar aquestes explicacions. No poden ser explicacions fraccionades i en diferit. Aquestes explicacions han de ser en seu parlamentària. Creiem que la presidenta del Parlament ens ha enganyat."

El PSC, per la seva banda, amplia les responsabilitats. Salvador Illa ha apuntat cap als tres partits independentistes.

"Jo demano als partits independentistes -ERC, Junts i la CUP- que ens diguin quan sabien que el senyor Juvillà va deixar de ser diputat. És molt senzill. Són responsables tots tres."

El cas Juvillà impacta en la unitat independentista, tot i que caldrà veure quin és l'abast de la seva afectació.


Els paral·lelismes amb Torra

El cas de Pau Juvillà té molts paral·lelismes amb el del president Quim Torra, inhabilitat també per no obeir la Junta Electoral, que l'obligava a retirar unes pancartes penjades a la Generalitat.

En la causa del diputat de la CUP, el Parlament ha fet més moviments, però el resultat ha estat el mateix, i abans que el Suprem s'hagi pronunciat sobre les cautelars que va demanar la cambra. Aquest vídeo recull com han anat tots dos casos.

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya ERC Laura Borràs Junts CUP
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut