L'aurora dels guarets, una papallona que es creia extingida, torna a volar a Flix

L'associació Paisatges Vius i el Grup Natura Freixe organitzen mostrejos regulars per fer seguiment de l'espècie i han adaptat una finca per afavorir-la
Víctor Sorribes Actualitzat
TEMA:
Biodiversitat

L'ancestral tècnica agrícola del guaret, que alterna el conreu de les terres amb el seu repòs, s'ha anat perdent durant les últimes dècades a Catalunya i això ha posat en perill una espècie de papallona lligada a aquest ambient, l'aurora dels guarets (Zegris eupheme).

L'espècie es creia extingida a Catalunya des del 2007, fins que el 2021 se'n va localitzar un exemplar en un indret inesperat, una finca afectada per l'incendi de la Ribera d'Ebre del 2019.

Aquesta primavera s'ha confirmat la seva recuperació amb la identificació de cinc exemplars més en una zona pròxima, a Flix. En aquest espai, l'entitat Paisatges Vius i el Grup Natura Freixe hi han sembrat un camp amb llavors de crucíferes, unes plantes típiques dels camps en guaret que són l'aliment principal de les erugues d'aquesta papallona.

 

Mostrejos setmanals

Els exemplars han estat identificats durant els mostrejos setmanals que ha organitzat el Grup Natura Freixe amb l'ajuda d'un grup de voluntaris. Durant aquestes sortides es capturen totes les papallones que es van trobant amb uns caçapapallones, se les identifica i s'introdueix el resultat en una base de dades europea.

Una vegada fet això, les papallones són alliberades. A banda dels exemplars de l'aurora dels guarets, també s'han identificat moltes altres espècies.

"M'ha sorprès que hi hagués tanta diversitat de papallones en una zona de clima mediterrani i bastant seca. A cada sortida que hem fet hem trobat exemplars de deu o dotze espècies diferents" explica Marta Escolà, una biòloga de Móra d'Ebre que s'ha apuntat com a voluntària pels mostrejos i que s'ha aficionat al seguiment d'aquests insectes lepidòpters.

Una aurora del guaret identificada durant un mostreig (3Cat)

 

Una espècie amenaçada pel canvi de cultius

Oriol Arola, tècnic de Conservació i Natura del Grup Natura Freixe, explica que l'aurora dels guarets, com el seu nom indica, està estretament vinculada als conreus de guaret.

"Quan els pagesos deixaven descansar les terres de secà allí creixien les crucíferes, que són unes plantes necessàries perquè l'espècie pugui completar el seu cicle biològic. Com que la majoria de les finques s'han convertit en cultius de regadiu o s'han abandonat, el seu hàbitat ha desaparegut", explica.

Això explica que l'espècie es trobi amenaçada de perill d'extinció. Per Arola, la identificació d'aquests cinc exemplars és una bona notícia, però no treu l'espècie de la situació crítica.

Ara espera que les dues hectàrees que s'han sembrat amb crucíferes a Flix ajudin a la seva recuperació. Arola recorda que les papallones, com altres insectes, s'han vist molt afectades per les alteracions del clima i dels seus hàbitats.

L'exemplar que es va trobar el 2021, després de 14 anys  de l'anterior identificació, va aflorar gràcies al projecte Microreserves de papallones, finançat per la Generalitat i amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals de Granollers i l'associació Paisatges Vius.

El projecte va posar en el punt de mira un total de 25 papallones amenaçades, entre les quals hi havia l'aurora dels guarets, amb l'objectiu de determinar la distribució real d'aquestes espècies.

Un total de 27 persones van mostrejar fins a 111 localitats en diferents zones dels secans de Lleida i les Terres de Ponent, on històricament l'espècie havia estat present. Només va aparèixer en un lloc, entre els termes de Bovera i Flix, on ara se l'ha tornat a veure volar.

Les crucíferes són unes plantes necessàries perquè l'espècie pugui completar el seu cicle biològic (3Cat)
ARXIVAT A:
Medi ambient Biodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut