La balena Hvaldimir tenia entre 15 i 20 anys, i feia més de quatre metres de llarg

L'autòpsia de Hvaldimir, la balena "espia russa", determina que no va morir assassinada

L'Institut Veterinari de Noruega ha determinat que la causa probable de la mort va ser una infecció bacteriana per una ferida a la boca

RedaccióActualitzat

Ja s'ha determinat què va provocar la mort de Hvaldimir, la balena beluga sospitosa de ser una espia russa. Van trobar el seu cos al litoral oest de Noruega, ara fa un mes. Diverses organitzacions animalistes van denunciar que havia estat assassinada a trets i van reclamar a la policia noruega que investigués els fets. 

L'autòpsia final de l'Institut Veterinari de Noruega aclareix que no la van matar. Conclou que la causa probable de la mort va ser una infecció bacteriana, possiblement per la ferida d'un pal travessat a la boca.  

"A l'autòpsia no hem trobat indicis que apuntin al fet que disparessin a la balena", subratlla l'informe forense. Com que no hi ha indicis de criminalitat en la mort de Hvaldimir, la policia ha descartat obrir una investigació. 

**In Loving Memory of Hvaldimir 🐋** It is with heavy hearts that we share the news of Hvaldimir's passing. This...

Posted by Marine Mind on Dissabte, 31 d'agost del 2024

 

Sospitosa de ser una "espia russa"

La primera vegada que es va albirar la balena beluga Hvaldimir va ser l'any 2019 al mar de Barentsz, no gaire lluny de les aigües territorials de Rússia. Tenia entre 15 i 20 anys, i feia més de quatre metres de llarg.

Als biòlegs marins noruecs els va cridar l'atenció que portés un arnès amb les paraules "Equipment St. Petersburg", que subjectava una petita càmera. A més, van arribar a detectar que la trajectòria que duia --havia arribat a Suècia-- no era habitual en la seva espècie. 

La balena beluga Hvaldimir, l'abril del 2019 encara amb l'arnès posat

Tot plegat va inspirar conjectures que es podria tractar d'una espia russa. Per això la van batejar com a Hvaldimir: un joc de paraules entre "hval" (balena en noruec) i el nom del president rus, Vladímir Putin. 

La balena va aparèixer flotant, sense vida, a la badia del sud de Noruega, a finals d'agost. Tenia un pal d'uns 30 centímetres de llarg clavat a la boca, l'estómac buit i els òrgans estaven afectats. El cos també presentava algunes ferides que les entitats animalistes atribuïen a trets de bala.

"Les avaluacions fetes per l'Institut Veterinari i pels tècnics forenses determinen que no es tracta de ferides de bala. Les radiografies del tòrax i del cap s'han fet sense que s'hagin detectat projectils ni altres fragments metàl·lics", conclou la policia noruega en un comunicat. 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut