L'autor d'"El meu avi", a l'ull de l'huracà després que 3Cat n'ha revelat el vincle amb una xarxa d'explotació sexual de menors

Reaccions a la docusèrie de 3Cat "Murs de silenci. Gran Escala 2000", que mostra la vinculació de José Luis Ortega Monasterio amb una xarxa de clubs on explotaven sexualment menors d'edat

RedaccióActualitzat

La investigació de la docusèrie de 3Cat "Murs de silenci. Gran Escala" revela la vinculació del músic José Luis Ortega Monasterio amb una xarxa de clubs on explotaven sexualment menors d'edat.

Ortega Monasterio (1918-2004) va ser un militar de carrera popular a Catalunya per ser l'autor de més d'un centenar d'havaneres, entre les quals, "El meu avi". Aquesta havanera, un símbol de la identitat catalana, és una de les més cèlebres que s'interpreta a la cantada de Calella de Palafrugell que se celebra anualment des de l'any 1967.

L'emissió de la docusèrie ha generat diverses reaccions. Hi ha veus que qüestionen si han de retirar els premis honorífics, els monuments i les plaques a Ortega Monasterio i, fins i tot, si caldria deixar de cantar la mítica havanera.


Reconeixements, monuments i plaques

A José Luis Ortega Monasterio se'l va homenatjar amb la Creu de Sant Jordi l'any 1999 atorgada per la Generalitat de Catalunya "per la seva encomiable tasca de divulgació d'un gènere musical que s'ha renovat i s'ha estès molt a la Catalunya d'avui tot rememorant els vincles històrics de la costa del nostre país amb les Antilles". Les reaccions a la docusèrie plantegen que se li ha de retirar.

José Luis Ortega Monasterio (3cat)

L'Ajuntament de Puigcerdà, on està enterrat Ortega Monasterio, i a qui se li dedica una escultura, està estudiant si retira els dos monuments que l'homenatgen a la ciutat. Segons ha publicat Regió7, l'alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió, s'ha mostrat consternat per les informacions i ha assegurat que l'equip de govern es plantejarà si s'han de retirar els homenatges i l'estàtua de l'Escola de Música.

A Catalunya, hi ha d'altres llocs que recorden el músic. L'Ajuntament de Palamós va col·locar el 21 de setembre de 1984 una placa d'homenatge al músic al carrer del Canó. En aquest petit carrer, davant del Port de Palamós, hi ha un històric canó que permetia llançar projectils d'un pam de diàmetre als vaixells atacants que s'atrevissin a acostar-se a la costa. A més, és el motiu d'inspiració d'una de les havaneres més alegres del repertori d'Ortega Monasterio.

A Platja d'Aro, on el músic tenia una residència, també té una escultura en una de les rotondes principals de la població. L'Ajuntament de la població la va encarregar per homenatjar-lo l'any 1990. De moment, el consistori no s'ha pronunciat sobre si prendran algun tipus de mesura després de les noves revelacions sobre la trajectòria d'Ortega Monasterio.


Tornar a cantar "El meu avi"

En Jordi Grau, un dels components que formen el grup d'havaneres Arjau, en declaracions al programa "La selva" de TV3 ha mostrat la seva sorpresa arran d'aquests fets.

Segons Grau, les noves revelacions canvien la situació i es plantegen canviar el repertori actual que fan en els seus concerts. Assegura que "n'han de parlar amb la resta de companys, recollir tots els punts de vista i prendre decisions. Per nosaltres, és un mite i hem de debatre si cal separar l'obra de la persona".

En Carles Casanovas del grup d'havaneres Port-bo, entrevistat al programa "La selva", s'ha mostrat sorprès, ha remarcat el bon tarannà que tenia Ortega Monasterio i l'estupefacció que encara sent.

Assegura que, tot i que els fets són greus, no s'ha de deixar de cantar "El meu avi".

El fons musical d'Ortega Monasterio es conserva a la Fundació Ernest Morató. Des de l'entitat també s'estan plantejant quines mesures han de prendre.

Alguns artistes, com ara la Neus Mar, ja han anunciat que, ni ella ni els seus músics ni el tècnic que l'acompanyen, no tornaran a interpretar cap de les seves composicions en els seus concerts. A partir d'ara, diuen, acabaran amb "La bella Lola" i "Mariner de Terra Endins" de Josep Bastons i Narcisa Oliver.


El debat entre l'art i l'artista

La reflexió entorn de si s'ha de separar l'art de l'artista és un debat viu. De fet, la descoberta de casos semblants com el de Michael Jackson, Roman Polansky, Woody Allen o Bill Crosby ho confirma.

El periodista Àlex Tort recull aquest dijous amb el títol "Proxenetisme i no cantar El meu avi" a La Vanguardia que aquesta és "l'eterna discussió" i afegeix que "no canvia l'obra, tampoc l'autor. Ens canvia a nosaltres. Del grau que ens afecta aquest últim factor depèn que subjectivament, i no de manera objectiva, considerem art una peça o que la rebutgem".


La resposta de les xarxes socials i el canvi de la biografia a Wikipedia

Les xarxes socials també se n'han fet ressò:

Cau un mite: l'autor d'"El meu avi", José Luis Ortega-Monasterio era un proxeneta, maltractador, abusador de noies menors, amo de diversos prostíbuls. Ho certifiquen molts testimonis del documental #MursSilenci3cat. Quin món!

— Xavier Ureta i Buxeda (@xaviureta.bsky.social) 20 de novembre del 2024, a les 0:03

La Vikipèdia també ha modificat la biografia d'Ortega Monasterio i recull la controvèrsia que s'ha produït arran de l'emissió de la docusèrie.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut