El president del Parlament ha donat la raó a la portaveu de Vox, Manuela Cañadas (Isaac Buj/Europa Press)

Le Senne (Vox) expulsa dues diputades balears per lluir imatges de víctimes del franquisme

El polític de Vox ha expulsat les socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa, que són membres de la mesa
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Illes Balears

El president del Parlament de les Illes Balears ha expulsat del ple d'aquest dimarts les diputades socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa perquè portaven samarretes amb retrats de tres republicanes assassinades el 1937, del grup de víctimes conegudes com les Roges del Molinar.

Gabriel Le Senne, que és diputat per Vox, ha argumentat que l'exhibició d'imatges de les tres dones assassinades per falangistes vulnerava l'obligació de neutralitat de la mesa. En canvi, l'esquerra ha replicat que cap article del reglament no emparava la seva decisió i que la imatge de víctimes de la repressió no podia ser considerada tendenciosa ni indecorosa.

De fet, Le Senne està imputat per delicte d'odi arran d'un enfrontament similar, quan el 18 de juny va esquinçar la imatge d'Aurora Picornell i les germanes Antonia i Maria Pascual que Garrido duia enganxada al seu ordinador portàtil.


"Acceptaré encantat la condemna"

L'expulsió ha estat a l'inici del debat d'una esmena a la totalitat de la derogació de la llei de memòria democràtica. "Si cometo un delicte, acceptaré encantat la condemna", ha replicat el president del Parlament quan se l'ha advertit de les possibles conseqüències judicials de la seva decisió.

Tots els diputats del PSIB, Més per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem han abandonat la sala en protesta per l'expulsió, que ha estat instada per la portaveu de Vox, Manuela Cañadas, i ha motivat una suspensió temporal de la sessió perquè Le Senne escoltés els punts de vista dels representants dels grups.

Tots els diputats de l'esquerra han abandonat la sala en senyal de protesta (Isaac Buj/Europa Press)

Després d'aquesta aturada, ha comunicat la seva decisió: instar les diputades a abandonar els seus llocs de vicepresidència i secretaria i seguir el ple des dels seus escons, on a parer seu no haurien vulnerat la neutralitat amb les samarretes, o bé a treure's les samarretes i seguir a la mesa.

Le Senne ha indicat que, encara que cap article al·ludeix expressament a una situació com aquesta, la seva postura "es dedueix de la interpretació del reglament".

"És un criteri que poden compartir o no, però els demano que ho respectin", ha subratllat abans de fer les tres crides a l'ordre que han desembocat en l'expulsió de les diputades.


Rebuig de l'oposició

El portaveu de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha advertit el president que havia d'actuar amb prudència per no violar els drets de les diputades respecte a un tema que està pendent de pronunciament del Tribunal Constitucional, però Le Senne s'ha reafirmat en la seva decisió i ha assenyalat que si l'alt tribunal el contradiu ja actuarà en conseqüència.

El Parlament continuarà tramitant la proposició de llei per derogar la llei de memòria democràtica (Isaac Buj/Europa Press)

El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha acusat el president de fer una interpretació arbitrària del reglament d'acord amb el punt de vista parcial de Vox, i la diputada de Podem Cristina Gómez ha assenyalat que la mateixa presència de Le Senne a la mesa es podria considerar contrària a la neutralitat, perquè està imputat per delicte d'odi.

Atès que cap diputat de l'esquerra no ha defensat l'esmena a la totalitat a la proposició de llei de derogar la llei de memòria democràtica, la iniciativa ha decaigut i l'anul·lació d'aquesta norma continua la tramitació.

ARXIVAT A:
Franquisme Illes Balears Vox
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut