
L'economia catalana crea més ocupació de qualitat que abans de la pandèmia
Un estudi de la Cambra de Comerç també explica que la meitat dels nous ocupats a Catalunya són estrangers
Un 74% dels nous llocs de treball creats després de la pandèmia són d'alt valor afegit, en sectors com indústria extractiva, les activitats científiques, l'educació, la sanitat o les finances.
És una de les conclusions d'un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona, que apunta que la major creació d'ocupació de qualitat post-covid contrasta amb el que passava abans de la crisi sanitària. Aleshores, es creava més ocupació en valors de menys valor afegit, com les activitats administratives, el comerç i l'hostaleria.
Destaca també que part d'aquesta nova ocupació post-pandèmia està vinculada al sector públic. Una dinàmica que s'explica, en part, pel fort augment en l'ocupació creada en el sector públic durant el 2020 en contrast amb l'àmbit privat, molt afectat pel sotrac econòmic que va suposar la pandèmia.

Més ocupació de persones estrangeres
Després de la covid, també creix la nova ocupació de persones estrangeres. La meitat dels nous ocupats a Catalunya són estrangers, la majoria de fora la Unió Europea. Això ha fet que els estrangers hagin passat del 13% al 16% de l'ocupació total a Catalunya.
I, de retruc, la població estrangera guanya pes en la nova ocupació d'alt valor afegit. Així, abans del 2019 un 39% de la nova ocupació estrangera es concentrava en sectors d'alt valor afegit, mentre que a partir de la pandèmia el percentatge ha escalat fins al 49%.
Ara bé, el gruix de l'ocupació creada en els sectors de més valor afegit i més lligats al sector públic segueix vinculada a la població autòctona. En canvi, els estrangers solen ocupar llocs de treball creats en els sectors de l'hostaleria, construcció, transport, comerç i activitats administratives.
L'economia creixerà un 2,2% aquest any
D'altra banda, la Cambra de Barcelona ha revisat a l'alça les previsions de creixement de l'economia catalana per al 2023, fins al 2,2%, i ha estimat un avenç similar per al 2024, del 2,3%. Segons l'Idescat, Catalunya hauria recuperat el nivell d'activitat previ a la Covid.
Menys dinamisme del mercat laboral els pròxims mesos
L'ens cameral també apunta que la debilitat del consum privat i l'anunci del BCE que el cicle de pujades de tipus d'interès no ha finalitzat empitjoren les perspectives empresarials. I això pot portar a un menor dinamisme del mercat laboral durant els pròxims mesos.
Els salaris frenen la pujada
Els salaris negociats en els nous convenis a Espanya han augmentat un 4,2% en el segon trimestre del 2023. Això és menys que en el primer trimestre, quan van arribar al pic d'increment del 4,8%. Sigui com sigui, els salaris han augmentat menys que els preus i els treballadors han perdut poder adquisitiu.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca