Imatge d'una manifestació, aquest estiu, davant de la seu del Banc d'Espanya de Barcelona (ACN/Aina Martí)

Novetats pensions: s'apugen al gener i l'edat legal de jubilació passa als 66 anys

Els pensionistes i els treballadors públics tindran un augment del 0,9%, aquest any, mentre que el salari mínim es manté en 950 euros al mes
Actualitzat
TEMA:
Pensions

Per primera vegada, a partir del gener caldrà tenir 66 anys per poder-se jubilar amb el 100% de la pensió. S'aplicarà als qui hagin cotitzat menys de 37 anys i tres mesos. Si s'ha cotitzat més, es podran jubilar als 65 anys.

Això és conseqüència de la reforma de les pensions del 2011, que va augmentant progressivament l'edat de jubilació des dels 65 als 67, mentre es continuen debatent nous canvis, perquè el sistema sigui sostenible.

Per calcular la pensió que es cobrarà, es tindrà en compte el que s'ha cotitzat els últims 24 anys, un més que fins ara. El 2022, augmentarà fins als 25 anys.


Un 0,9% d'augment

Totes les pensions tindran aquest any un augment del 0,9%, d'acord amb els pressupostos generals de l'Estat, aprovats el 23 de desembre. Les pensions mínimes contributives pujaran entre 2 i 11 euros.

El 0,9% és un increment com el que es va aplicar al 2020, que ha de garantir el poder adquisitiu d'aquest col·lectiu.

 

La pujada de sou dels funcionaris i els treballadors públics serà del 0,9%, igual que la de les pensions, d'acord amb la inflació prevista per al 2021. El 2020 va ser del 2%. En el cas de Catalunya, es calcula que això tindrà un cost de 100 milions.


El salari mínim, congelat

El salari mínim interprofessional es manté en 950 euros mensuals, per 14 pagues. Les discrepàncies en el si del govern espanyol i la negativa dels empresaris han impedit apujar-lo, però el Ministeri de Treball vol continuar negociant amb els agents socials. De moment, la possible pujada s'ajorna a la segona part de l'any.

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut