L'edifici d'habitatges de fusta més alt del món farà 100 metres i es construirà a Suïssa
Una tècnica de construcció innovadora substitueix l'estructura de formigó per la fusta i permet fer edificis més alts
A la ciutat de Winthertur, a Suïssa, s'aixecarà l'edifici de fusta més alt del món. Es tracta d'una torre d'ús residencial que tindrà 100 metres d'altura que utilitza una nova tècnica de construcció innovadora que substitueix l'estructura de formigó per la fusta.
El projecte, de la firma danesa Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL) "marca una fita en la construcció d'edificis de fusta", segons explica en un comunicat, que destaca les qualitats d'aquest material en les construccions modernes.
"Introdueix un sistema constructiu innovador que explora la fusta com a substitut natural del formigó. Això fa possible construir edificis més alts i, al mateix temps, garanteix que tot el procés de construcció aconsegueix una menor quantitat de carboni incrustat."
L'empresa suïssa Implenia i l'Institut Federal Suís de Tecnologia de Zuric, ETH, han treballat conjuntament en el desenvolupament del nou sistema, que amb la substitució del nucli de formigó per la fusta, fa que el pes de la biga individual pugui ser més baix.
SHL va competir amb vuit empreses d'arquitectura d'arreu del món per dissenyar l'edifici. A principis d'any, la proposta de disseny va ser escollida com a guanyadora, en part a causa de la seva estructura de blocs oberts.
La construcció d'un barri
La torre oferirà habitatges moderns i d'alta qualitat amb una gran entrada de llum natural, segons els dissenyadors.
Kristian Ahlmark, soci i director de disseny de SHL, explica que el projecte porta la tradició de la construcció de fusta a Suïssa a un edifici modern.
"Sempre hem estat conpromesos en l'ús del material (fusta), no només per les seves qualitats estètiques, sinó també per les possibilitats tècniques de construcció, que obren un nou camí. El nou mètode de producció, presentat en aquest projecte, aporta el nostre amor pel material a un edifici modern."
El projecte anomenat Rocket&Tigerli, porta el nom de la fàbrica de locomotores que antigament ocupava l'espai on es construirà. Constarà de quatre edificis, inclosa la torre de 100 metres d'alçada, on hi haurà habitatges, espais comercials i de lleure, un sky bar i un hotel.
Es buscarà crear un barri actiu que "s'arreli al context històric de la zona", segons el comunicat de SHL. Per exemple, "la façana es recobrirà amb maons de terracota vermell fosc i groc combinats amb detalls en verd pols. Una paleta de colors que reflecteix les teulades vermelles i els maons grocs dels edificis antics de la zona". Es tracta de l'antic barri de Lokstadt, que conserva el seu caràcter industrial del XIX, i que ara s'ha convertit en un barri cultural, universitari i d'innovació.
La construcció del complex durarà quatre anys i s'espera que estigui a punt per rebre els primers veïns el 2026.
Altres empreses arquitectòniques busquen demostrar que la fusta es pot utilitzar com a alternativa sostenible al formigó i l'acer a l'hora de construir edificis de gran alçada. La torre Mjøstårnet, de 85,4 metres d'altura, construida el 2019 a la ciutat noruega de Brumunddal, és, a hores d'ara, l'edifici de fusta més alt del món. Ho serà fins que aquest 2022 quedi acabada la torre Ascent de Milwakee, als Estats Units, amb 85,5 metres d'alt.
A Barcelona, l'edifici d'habitatges cooperatius, La Borda, de l'estudi d'arquitectura LaCol, és l'edifici construït amb estructura de fusta més alt de l'estat espanyol. Té sis plantes i més de 25 metres d'altura, i és sostenible des del punt de vista mediambiental. Acaba de rebre el premi Mies Van der Rohe emergent 2022, el guardó d'arquitectura contemporània de la Unió Europea.