![](https://img.3cat.cat/multimedia/png/5/1/1737485471015_670x378.png)
La Muralla Roja, l'edifici que atrau els fans d'"El joc del calamar" al País Valencià
Arran de l'èxit de la sèrie sud-coreana, són molts els que visiten un immoble dissenyat per l'arquitecte català Ricardo Bofill
"El joc del calamar" és la sèrie més vista de la història de Netflix. La primera temporada, estrenada el 2021, acumula més de 265 milions de visualitzacions. I la segona, que no té ni un mes, ja supera els 152 milions, segons les xifres oficials de la plataforma.
Una de les imatges més icòniques de la ficció sud-coreana són les escales de colors pastel --verds, blaus i rosats-- per on circulen els concursants del joc macabre.
La inspiració d'aquest decorat podria beure, principalment, de dues referències artístiques.
La primera és l'obra "Relativity", de l'artista neerlandès Maurits Cornelis Escher, el mestre de les il·lusions òptiques i les figures impossibles.
![Fotografia de la litografia Relativity, de l'artista neerlandès M. C. Escher creada el 1953](https://img.ccma.cat/multimedia/jpg/9/6/1737483089669_670.jpg)
Ho va confirmar el mateix dissenyador de producció de la sèrie, Chae Kyoung-sun, fa anys en una entrevista a la revista d'arquitectura AD.
Per ell, aquestes escales que semblen infinites representen "una forma d'esclavitud per als concursants".
Disseny amb segell català
Una segona connexió entre "El joc del calamar" i el món real és més propera: es tracta de l'edifici La Muralla Roja, situat a Calp, a Alacant.
El va dissenyar l'arquitecte català Ricardo Bofill als anys seixanta, i es va acabar de construir el 1972 a la urbanització La Manzanera, a peu de mar.
Hi va plasmar l'empremta de l'arquitectura àrab mediterrània i va fer servir el color rosat i el blavós per a la majoria de façanes.
![](https://img.ccma.cat/multimedia/png/3/9/1737495508893_670.png)
Des de llavors, és un dels edificis més fotografiats de Bofill, que va morir ara fa dos anys convertit en un dels arquitectes catalans amb més projecció internacional.
I arran de l'èxit de la sèrie sud-coreana, els últims anys s'ha convertit en un punt de peregrinació a la Marina Alta: milers de persones hi entren i l'ensenyen a xarxes socials com TikTok, inundada de vídeos gravats a La Muralla Roja.
També ha atret diversos músics --com els catalans Alvaro Soler i Aitana-- que l'han escollit per rodar-hi videoclips.
Aquells que vulguin endinsar-se per les seves escales, patis i ponts laberíntics --o a la piscina que hi ha al terrat-- poden passar una o més nits en un dels 50 apartaments de l'edifici La Muralla Roja.
- ARXIVAT A:
- TelevisióPaís Valencià