Els joves prefereixen els missatges a les trucades i per això la fundació té 2 xats actius de WhatsApp (Ivan Babydov/Pexels)

L'efecte del WhatsApp: la majoria de joves eviten fer i rebre trucades, segons un estudi

Segons un estudi, veuen les trucades de telèfon com una intromissió en la intimitat que no els deixa marge de reacció
Redacció Actualitzat
TEMA:
WhatsApp

Cada vegada truquem menys per telèfon. Les aplicacions de missatgeria instantània han substituït les trucades per felicitar aniversaris o, fins i tot, per donar el condol. Fins al punt que eines com el WhatsApp s'han convertit en una eina indispensable del nostre dia a dia.

Les generacions més joves, que han crescut amb un smartphone entre les mans, en són l'exemple més clar: segons un estudi fet als Estats Units amb enquestes a 1.200 millennials nord-americans -nascuts entre el 1981 i el 1996-, un 81% pateixen ansietat abans de fer una trucada per telèfon.

Aquesta ansietat s'ha vist incrementada per la pandèmia a causa de les videotrucades, tant esteses amb la pandèmia més enllà de l'àmbit personal, perquè afegeixen l'exposició sense filtres, en viu.

Ferran Lalueza, professor de Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya, explica:

"Tenim una nova generació, X i Z, que han descobert una eina molt útil que s'acomoda millor a les seves necessitats. I com que no tenen el bagatge dels boomers, no tenen cap tipus de tirada cap a les trucades."

Veuen les trucades de telèfon com una intromissió en la intimitat que no els deixa marge de reacció. A més, la majoria eviten respondre-les perquè diuen que no saben quant de temps els mantindrà ocupats.

Enric Soler, psicòleg relacional i tutor de la UOC, explica que també els pot frenar el fet de no saber amb quin objectiu els estan trucant:

"Aquesta ansietat ve en el sentit que si nosaltres no estem practicant les nostres habilitats de comunicació verbal, cada vegada ens sentim amb més por de fer front a aquella necessitat. No saps si qui et truca vol tenir una discussió... i com que els missatges o les notes de veu sempre es poden reescriure o regravar, això fa que disminuïm la capacitat de poder dir allò que volem dir a la primera."

Segons l'estudi, les excuses que més utilitzen els millennials per no agafar el telèfon són "no l'he sentit" -un 63% diu que la fa servir-, "tenia poca cobertura" -excusa que empren el 12%- i "estava reunit" -que fan servir el 9% dels enquestats-.

Com a conclusió de l'estudi, una paradoxa: els millennials mantenen una interacció constant amb altres persones a través de les xarxes socials i les aplicacions, però, paradoxalment, han perdut l'hàbit d'interactuar en directe.

En aquest vídeo, alguns joves expliquen el que senten: 

 

ARXIVAT A:
WhatsApp
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut