L'efecte Trump converteix en best-seller la novel·la "1984" de George Orwell
Diversos mitjans de comunicació han relacionat l'èxit sobtat d'aquest llibre publicat fa gairebé 70 anys amb la presa de possessió del nou president dels EUA
La novel·la de política-ficció "1984", escrita el 1949 per George Orwell per denunciar règims dictatorials com el soviètic, s'està convertint aquests dies en un èxit de vendes al món anglosaxó. Aquest fet s'ha relacionat directament amb la presa de possessió de la presidència dels Estats Units per part de Donald Trump.
L'augment de vendes es reflecteix a la llista de llibres més venuts del portal Amazon, i el que n'ha fet establir la relació directa són les declaracions de Kellyanne Conway, consellera personal de Donald Trump, que va dir que unes afirmacions prèvies de portaveu de la Casa Blanca considerades falses no eren mentides, sinó "fets alternatius".
Alguns mitjans atacats per Trump se n'han fet ressò
La cadena de notícies CNN, sistemàticament acusada per Trump de difondre "fake news", "notícies falses", ha estat un dels primers mitjans de comunicació a fer-se'n ressò. Una periodista del "Washington Post", un altre mitjà objecte de les crítiques de Trump, ha assegurat que l'expressió "fets alternatius" és utilitzada pel mateix Orwell al llibre. No està clar, però, si l'èxit del llibre és degut precisament al fet que aquests mitjans n'hagin parlat, o té altres causes.
Novaparla
En la novel·la d'Orwell un règim dictatorial manipula sistemàticament la informació a través del Ministeri de la Veritat. Aquesta manipulació, a la qual es dedica professionalment el protagonista, consisteix a modificar els arxius per canviar el record del passat a conveniència dels governants.
Però el control efectiu de la població s'aconsegueix amb el que Orwell anomena "novaparla", un llenguatge políticament correcte que amaga totes les contradiccions polítiques i socials presents en el país, llenguatge que, a més, és obligatori i que s'imposa amb una Policia del Pensament.
L'editor de la novel·la ja ha donat l'ordre d'imprimir més exemplars per cobrir la demanda. També estan pujant les vendes d'altres novel·les similars, considerades distòpies, és a dir, utopies negatives. És el cas d'"Un món feliç", d'Aldous Huxley, o "It can't happen here", "No pot passar aquí", novel·la satírica i de política-ficció publicada per l'escriptor nord-americà Sinclair Lewis el 1935 sobre la instauració d'una dictadura als Estats Units.