Dosis de la vacuna d'AstraZeneca (Reuters/Yves Herman)

L'EMA defensa posar la segona dosi d'AstraZeneca als que van rebre la primera

L'organisme manté la recomanació de separar les punxades entre 4 i 12 setmanes
Actualitzat
TEMA:
Vacunes

L'Agència Europea dels Medicaments (EMA, per les sigles en anglès) s'ha pronunciat sobre les persones que ja portaven una dosi d'AstraZeneca quan la vacuna es va posar en entredit, arran d'alguns casos de trombes. La conclusió és clara: és millor continuar i posar-se la segona dosi.

Com a responsables de valorar el fàrmac, han fet una última actualització, on s'insisteix que els beneficis "superen els riscos en adults de tots els grups d'edat" i per això recomana completar l'administració, amb la segona punxada entre 4 i 12 setmanes després de la primera. Es manté, per tant, la recomanació.

L'EMA ha arribat a aquesta conclusió després d'estudiar altres opcions possibles, com posar una segona dosi d'una altra vacuna, deixar-ho només amb la primera, que ja té una efectivitat del 70%, o posar-la més enllà dels tres mesos. Considera que "no hi ha dades o són limitades per canviar les recomanacions actuals".

El comitè de seguretat de l'Agència va relacionar aquesta vacuna amb casos rars de trombosi, que admetia com a "efectes secundaris infreqüents". Es calcula que es produeixen en 1 de cada 100.000 persones vacunades.

L'organisme europeu adverteix també que "no hi ha hagut prou temps d'exposició i seguiment per determinar si el risc de coàguls de sang amb plaquetes baixes després d'una segona dosi diferirà del risc després de la primera dosi".

200.000 persones

Dins de la Unió Europea, els països han seguit criteris d'administració diferents. El 7 d'abril, el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes van optar per limitar la vacunació amb AstraZeneca a les persones de més de 60 anys.

A Catalunya, hi ha més de 200.000 persones per sota de 60 anys que ja portaven la primera dosi i estan pendents que les convoquin per administrar-los la segona.

L'Agència insisteix que la vacuna "és eficaç en la prevenció d'hospitalitzacions, ingressos a unitats de cures intensives i morts per Covid-19" i que els efectes secundaris més freqüents solen ser lleus o moderats.

 

ARXIVAT A:
Vacunes Coronavirus Covid-19
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut