L'EMA prioritza un tractament del Clínic contra la leucèmia, nascut del Projecte ARI
Un any després que fos aprovat per l'Agència Espanyola, l'Agència Europea l'ha inclòs en el programa PRIME, per desenvolupar medicaments per a malalts que no tenen alternativa
L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha inclòs en el seu programa PRIME un tractament contra la leucèmia desenvolupat a l'Hospital Clínic de Barcelona.
Es tracta d'un tractament CAR-T, consistent a modificar genèticament cèl·lules immunitàries del pacient -els limfòcits T, un tipus de glòbuls blancs- per reprogramar-les i que siguin capaces de reconèixer les cèl·lules tumorals, atacar-les i eliminar-les.
Anomenat CAR-T ARI-0001, aquest tractament en concret que ara ha estat reconegut per l'EMA ha estat desenvolupat completament al Clínic, a partir d'un anticòs creat pel mateix hospital fa més de 30 anys, 100% fet amb recerca pública.
S'adreça a pacients majors de 25 anys amb leucèmia limfoblàstica aguda (LLA), un dels quatre tipus principals de leucèmia, que no poden ser tractats ni amb quimioteràpia ni amb trasplantament de medul·la òssia.
L'origen: el Projecte ARI
El nom CAR-T ARI-0001 reflecteix que és un CAR-T que té l'origen en el Projecte ARI, promogut per l'Ari Benedé, una noia que va morir el setembre del 2016, als 18 anys, cinc anys després de ser diagnosticada de leucèmia limfoblàstica aguda (LLA), i la seva mare, Àngela Jover.
El Projecte ARI va aconseguir recaptar gairebé 1,8 milions d'euros, donats per empreses, fundacions, associacions i particulars.
"Un primer pas important"
PRIME és un programa de l'EMA creat per donar suport al desenvolupament de medicaments que volen resoldre necessitats mèdiques per a les quals no existeix cap tractament.
També per accelerar-ne l'avaluació, de manera que puguin arribar com més aviat millor als pacients que no tenen cap altra alternativa per tractar-se.
El suport de l'Agència Europea arriba just un any després que el CAR-T ARI-0001 fos autoritzat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) com a teràpia avançada. Això el va convertir en el primer CAR-T desenvolupat íntegrament a Europa aprovat per una agència reguladora.
Álvaro Urbano-Ispizúa, director de l'Institut Clínic de Malalties Hematològiques i Oncològiques (ICMHO), de l'Hospital Clínic, valora com "un primer pas important" la inclusió en el programa PRIME del CAR-T ARI-0001.
Significa que es converteix en prioritari per a l'EMA, tot i que admet que això "no vol dir que acabin autoritzant-lo".
El suport de l'Agència Europea arriba just un any després que el CAR-T ARI-0001 fos autoritzat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) com a teràpia avançada.
Això el va convertir en el primer CAR-T desenvolupat íntegrament a Europa aprovat per una agència reguladora.
Des del Clínic, a més, destaquen que són "la primera institució acadèmica a aconseguir la designació PRIME per part de l'EMA".
Qui ho remarca és l'hematòleg Julio Delgado, coordinador -juntament amb Susana Rives, de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona-, de l'assaig clínic realitzat entre el 2017 i el 2018, que va demostrar que el CAR-T ARI-0001 produeix una resposta completa en més del 70% dels pacients, als quals no quedava malaltia residual.
- ARXIVAT A:
- Recerca científica