L'embolic sobre com la causa de l'1-O va anar a parar al jutjat número 13
L'advocat Ramon Setó demana des del novembre passat a la sala de govern del TSJC i al deganat de Barcelona que li enviïn la normativa per la qual es reparteixen les denúncies a un jutjat i no a un altre. Tot plegat, sense obtenir resposta: un organisme el remetia a l'altre.
Aquest dimarts, després que el cas hagi sortit als mitjans i després que hagi presentat dos recursos perquè creu que es va adjudicar la causa contra el referèndum al jutjat d'instrucció 13 a dit, Setó sí que ha tingut resposta. Li diuen que l'adjudicació al 13 es va fer correctament, tot i que Setó lamenta que no estigui disponible:
"El que sí que hem pogut observar és que tampoc no consten els acords que habiliten aquesta modificació. A més a més, aquesta normativa no està penjada enlloc: ni està penjada a la pàgina web del TSJ, que és on hauria d'estar, ni al Col·legi d'Advocats"
La degana dels jutjats de Barcelona, Mercè Caso, que és qui ha de resoldre el recurs, ha dit públicament que des del 2014 hi ha hagut una modificació i que el repartiment de les causes es fa informàticament entre els 33 jutjats de Barcelona. A diferència de la informació que tenia l'advocat, doncs, la causa sí que pot tocar al jutjat que surt de guàrdia i al que entra de guàrdia. És a dir, en el cas de la causa de l'1-O, sí que podia adjudicar-se al jutjat 13.
"Si bé és cert que l'any 2010 existia una norma que deia que no s'havien de repartir casos als que estaven entrant i sortint de guàrdia, aquesta norma va ser modificada el 2014. L'assumpte entra a la màquina i fa un repartiment que és absolutament no manipulable"
La documentació enviada pel TSJ, però, contradeia les paraules de la degana. Els jutges d'instrucció i la sala de govern del TSJ van aprovar un document el 2014 que ara reconeixen que contenia un paràgraf erroni: el que exclou els jutjats de guàrdia d'entrar a repartiment. En canvi, el TSJ adjunta un document del 2010 en què hi constava que ja des de llavors, qualsevol dels 33 jutjats, tant si entren com si surten de la guàrdia, podien conèixer la causa:
Correcció de l'acta de ... by on Scribd
Per tant, l'any 2014 es va aprovar un document erroni. La modificació en qüestió no és del 2014, com ha declarat la jutge degana de Barcelona a "Els matins", sinó del 2010. La modificació tampoc no és fàcil de trobar a la web; de fet, no hi és.
I Setó ha obtingut resposta, però, si la degana aporta la documentació pertinent, el recurs no sembla que hagi de prosperar. Per tant, ni s'anul·larà la instrucció de la causa sobre el referèndum ni això tindrà cap repercussió en la causa del Suprem.
- ARXIVAT A:
- Referèndum 1-OJudicialJudici procés