L'emergència per sequera s'estén per l'Alt Empordà i ja afecta 36 municipis: consulta'ls
- TEMA:
- Sequera
Les reserves de l'embassament de Darnius Boadella, a l'Alt Empordà, han caigut i actualment es troben en el 17%, la meitat que fa un any. És per això que la Generalitat ha decidit que les poblacions que abasteix el pantà entrin en la fase d'emergència per sequera, el grau més alt de gravetat. Així, es restringeix encara més l'ús de l'aigua en aquesta zona.
La mesura es farà efectiva la setmana vinent, quan es publiqui la resolució de l'ACA al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Afecta 123.989 habitants repartits en dotze poblacions com Figueres, Roses o Cadaqués, entre d'altres.
Se sumen als 22 municipis que depenen de l'aqüífer del Fluvià Muga (24.399 habitants), a la mateixa comarca, i als dos que s'abasteixen de l'embassament de Riudecanyes, al Baix Camp, en els quals viuen 1.692 persones.
En total, doncs, hi haurà 149.000 habitants a Catalunya que estaran afectats per l'emergència repartits en 36 municipis. Són aquests:
Més restriccions als aqüífers Carme Capellades i del Baix Ter
D'altra banda, també han augmentat les restriccions a l'aqüífer Carme Capellades, a l'Anoia, que entra en estat d'excepcionalitat. L'aqüífer del Baix Ter, que subministra aigua a 30 municipis, entra en alerta.
Les conques internes, al 22%, a tocar del mínim històric
I és que, malgrat les darreres pluges, la sequera no ha remès. De fet, les reserves dels pantans de les conques internes continuen baixant. Estan al 22%, només a un punt del mínim històric a què es va arribar durant la gran sequera del 2008, i això que aleshores no hi havia recursos com les dessaladores i la regeneració d'aigua.
Les conques de l'Ebre, al 32%
Pel que fa a l'estat de les conques de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, ara mateix estan al 32% de la seva capacitat. En aquest cas, ha empitjorat la situació de la conca de la Noguera Ribagorçana; en canvi, la conca del Segre podria millorar la situació i passar d'emergència a alerta el 30 de setembre després d'un any i quatre mesos. Les reserves segueixen sent baixes, però la gestió de l'aigua als embassaments de Rialb i Oliana fa que se n'acumulin més que l'any passat per aquestes dates.
Emergència: 200 litres d'aigua per persona i dia
L'escenari d'emergència en què entraran properament 12 poblacions de l'Alt Empordà fixa, per als municipis afectats, una limitació de 200 litres per habitant i dia, de mitjana. En municipis com Figueres, si tenim en compte les dades de l'agost, ja es compleix: es consumeixen 180 litres per habitant i dia.
Però aquesta no és l'única restricció que entra en vigor, també es limiten altres usos. Les mesures són aquestes:
- Supressió del reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos)
- Reducció del 25% del consum d'aigua dels usuaris industrials
- Reducció del 25% del consum d'aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg)
- Prohibició de regar zones verdes de jardins (públics i privats)
- Prohibició d'omplir fonts ornamentals, llacs artificials i piscines d'aigua dolça
- Prohibició de netejar qualsevol vehicle, excepte en establiments de neteja específics
Els ajuntaments, a través dels plans d'emergència, poden establir limitacions addicionals a l'ús de l'aigua en instal·lacions esportives i en espais lúdics.
Santa Llogaia d'Àlguema i Llers gasten molta més aigua de la permesa
Abans d'entrar en fase d'emergència, els 12 municipis que s'abasteixen de l'embassament de Darnius Boadella estaven en fase d'excepcionalitat, que limita a 230 els litres per persona i dia, a més d'altres restriccions en el reg o en els usos industrials.
Però n'hi ha dos, Llers i Santa Llogaia d'Àlguema, que han superat amb escreix aquesta limitació al mes d'agost. Santa Llogaia d'Àlguema, on hi ha un polígon industrial, la triplica, amb 689 litres per habitant i dia. Llers, on hi ha una presó amb 700 interns, la més que duplica: 511 litres.
De fet, la moratòria per a les sancions ja s'ha acabat i, des del 7 d'agost, els ajuntaments que segueixin incomplint els límits de consum d'aigua permesos poden ser sancionats amb multes que van dels 10.000 als 150.000 euros.
Per tant, en les pròximes setmanes es començaran a enviar requeriments en relació als incompliments detectats durant l'agost, com a pas previ a l'obertura d'expedients sancionadors a aquells municipis que superen les dotacions màximes permeses.
D'altra banda, en l'àmbit dels usos industrials, també s'enviaran requeriments a una quarantena d'empreses que no han aplicat les mesures de restricció previstes pel pla de sequera.
L'amenaça de l'emergència a la zona metropolitana s'allarga fins al desembre
Des de l'Agència Catalana de l'Aigua han dit quan calculen que entrarà en emergència la zona més poblada, la que beu del sistema Ter Llobregat, en cas que no plogui. L'horitzó, que s'havia situat al setembre, se situa ara més endavant, al desembre. Així ho ha explicat el director de l'ACA, Samuel Reyes:
"En el sistema Ter Llobregat, quan a principis de maig dèiem que entraríem en emergència al setembre, ara ja podem dir que hi entraríem al desembre. És una gestió molt quirúrgica, municipi per municipi."
Ajuts de 40 milions d'euros per millorar el subministrament als municipis
D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua ha atorgat ajuts per valor de 40 milions d'euros per millorar l'abastament d'aigua en alta dels municipis (és a dir, la part de la xarxa que va fins als dipòsits municipals). Es tracta d'una dotació de 40 milions d'euros per millorar la garantia en quantitat i qualitat per als municipis que tenen problemes de subministrament.
Arreu de Catalunya, s'han atorgat 209 subvencions per fer actuacions, com per exemple pretractaments de filtració, millora de l'eficiència d'infraestructures o adequació de les bases i augment del rendiment de pous, entre d'altres.
- ARXIVAT A:
- Sequera