L'encaix de peces del nou govern de Pedro Sánchez
L'ofensiva de la dreta i extrema dreta serà un dels fronts del nou govern i, per això, la voluntat de reforçar l'executiu políticament, però el nou govern de Pedro Sánchez haurà d'estar pendent de més bandes
Montse Castany Fulla
Sotscap de política de TV3
Pedro Sánchez és imprevisible i li agraden els girs de guió: convocar eleccions quan ningú s'ho espera o plantar cara a la vella guàrdia del PSOE per ser secretari general. Per tant, quan comparegui per anunciar la composició del nou govern espanyol, pot haver-hi sorpreses. Ningú ho trobarà estrany com tampoc que es treballa, com han apuntat diferents fonts, en un executiu reforçat políticament, un govern més de caràcter polític que tècnic.
El PSOE reconeix que serà una legislatura complicada per l'oposició dels populars, que ja han qualificat de "partit de destrucció", en paraules textuals de la socialista Pilar Alegria.
I és que el nou govern de Sánchez haurà de fer front a l'ofensiva de la dreta i l'extrema dreta. Ofensiva des de les institucions: a iniciativa dels populars i el suport de VOX, ja s'ha modificat el reglament del Senat per dilatar l'aprovació de la llei d'amnistia, i no es pot oblidar que la majoria de comunitats autònomes ara estan governades per populars amb suport de l'extrema dreta. Les comunitats del PP volen forçar una conferència de presidents i controlen moltes de les polítiques que afecten els ciutadans, com sanitat i educació.
També hi ha l'ofensiva des del carrer amb concentracions els darrers caps de setmana amb àmplia presència dels líders de la dreta i extrema dreta i també amb les protestes diàries davant la seu dels socialistes a Ferraz.
I, ofensiva judicial contra la llei d'amnistia fins i tot abans de veure la lletra del projecte de llei. I per tot plegat, tot apunta que un bon reforç del ministeri de Justícia podria ser el d'un home de molta confiança del president i que Félix Bolaños en fos el nou ministre en substitució de la Pilar Llop.
Però el nou govern de Sánchez també haurà de governar i estar pendent de dues bandes més: la dels partits del SI a la investidura i la del soci de govern.
La fortalesa política haurà d'anar acompanyada de mà esquerra perquè la legislatura depèn dels pactes amb 7 forces polítiques diferents i ja han avisat que vigilaran amb lupa el compliment dels acords. El calendari empeny i no dona treva. Queden 11 dies --abans que s'acabi novembre-- per complir un dels acords amb Junts i que es faci una reunió entre socialistes i juntaires, amb el president Carles Puigdemont i, també, amb mediador internacional.
Un altre interrogant que pot influir en la legislatura és com quedarà la guerra entre Sumar i Podem. Si els morats es queden sense ministeri, què faran amb els seus cinc vots? Podrien posar en risc la majoria absoluta que ha fet Sánchez president, una majoria necessària per aprovar, per exemple, lleis orgàniques.
Tot un encaix de peces perquè la legislatura duri 4 anys... En poques hores sabrem com ha dibuixat Pedro Sánchez aquest trencaclosques.