L'encaix de Podem dins el projecte Sumar de Yolanda Díaz tensa la relació a la coalició

La vicepresidenta segona del govern manté la incògnita sobre liderar una candidatura única amb la formació lila a les eleccions

Actualitzat

La vicepresidenta segona de l'executiu de Pedro Sánchez, Yolanda Díaz, està immersa en un procés d'escolta de la societat civil per articular la seva candidatura a la presidència del govern espanyol.

La ministra de Treball ha reivindicat el projecte polític de la plataforma Sumar com un element clau per mantenir el govern progressista en la propera legislatura, després de les eleccions generals previstes per a final del 2023.

"Tinc l'obligació de dialogar i compartir diagnòstics. Sumar va de totes les veus. No en sobra cap. Cal una política rigorosa, que no faci soroll, que no insulti."


El relleu de Pablo Iglesias

La sortida de Pablo Iglesias de La Moncloa, el març de 2021, després de poc més d'un any exercint com a vicepresident segon del primer govern de coalició a l'estat espanyol, deixava un lideratge compartit i aparentment sòlid a Unides Podem entre Ione Belarra, secretària general de la formació i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, i Yolanda Díaz, dins l'espai de les confluències liles però sense carnet de militant a Podem.

Tres anys després de la constitució de l'executiu entre PSOE i Unides Podem, la tensió dins l'espai confederal d'esquerres s'han fet més evident enmig d'algunes polèmiques com la llei del "només si és sí".

Després de la bronca al Congrés entre la dreta i la ministra d'Igualtat, Pablo Iglesias va acusar Yolanda Díaz de posar-se de perfil i no donar suport a Irene Montero.

En un acte de Sumar a Elx, la líder de la plataforma va evitar respondre als periodistes sobre les paraules de l'antic líder de Podem.

Sobre el silenci de Díaz, Montero es va mostrar orgullosa "de la demostració que va fer tota la majoria feminista del Congrés contra la violència política", sense obviar alguns posicionaments que "es valoren sols".

Confluir amb Sumar

En la clausura de la Universitat de Tardor de Podem, Pablo Iglesias va admetre que el partit havia d'apostar en el nou cicle electoral a confluir amb Sumar, la plataforma de Yolanda Díaz.

"Aquest partit va apostar per una candidata que no fos d'aquest partit. Podem ha estat una força política generosa i ha d'apostar per confluir amb Sumar a les eleccions generals."

L'exsecretari general de Podem, però, va remarcar que "Podem havia de ser respectat", davant el silenci que ha mantingut la vicepresidenta espanyola sobre la seva possible candidatura.

En la pugna entre la cúpula de Podem, encara amb una forta influència de Pablo Iglesias, i la ministra de Treball, Yolanda Díaz ha reivindicat Sumar com l'element clau per mantenir la coalició: "Només podem mantenir el govern de coalició progressista si sumem. I ha de ser la suma de totes les veus, no en sobra cap.".

Els efectes d'una candidatura per separat

La incertesa perquè Yolanda Díaz defineixi una proposta amb Podem o sense a les pròximes eleccions generals, previstes per a final de 2023, podria beneficiar la dreta, segons alguns experts. El director d'investigació d'Opinió Pública a Ipsos, Paco Camas, considera improbable una candidatura per separat.

Camas afirma:"El projecte de Yolanda Díaz perdria tota mena de credibilitat perquè s'autodefineix com a Sumar". L'investigador apunta que la presentació separada de Podem i Sumar als comicis beneficiaria la dreta, tant Partit Popular com Vox, perquè les enquestes ja apunten que sense confluència no es podria repetir el govern de coalició progressista: "Si no van junts, l'esquerra no té possibilitats."

Yolanda Díaz, Ada Colau, Mónica Oltra, Mónica García i Fatima Hamed Hossain a l'acte celebrat a València. 13 de novembre de 2021. (Horitzontal)
Yolanda Díaz, Ada Colau, Mónica Oltra, Mónica García i Fatima Hamed Hossain a l'acte celebrat a València el 13 de novembre del 2021

Yolanda Díaz ha eludit negociar amb Podem sobre la configuració d'una possible llista electoral, però la plataforma Sumar ha recollit les simpaties i el suport d'alguns espais com els comuns, amb Ada Colau i Jéssica Albiach al capdavant, i també de partits com Més País d'Íñigo Errejón, un dels fundadors de Podem l'any 2014.

Una tensió dins d'Unides Podem que preocupa el PSOE, per la influència que pugui tenir en el debat de lleis com la de l'habitatge o les famílies al si del govern de coalició. Tot plegat, pocs mesos abans d'unes eleccions municipals, i també autonòmiques en algunes comunitats.

ARXIVAT A:
Unides PodemYolanda Díaz
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut