L'energia generada a Catalunya el 2022, "més bruta i menys renovable" per la burocràcia
El sector de les renovables reclama eliminar el "coll d'ampolla" que suposa la lentitud en la tramitació dels projectes i també les traves que posa Endesa
L'Observatori de les Energies Renovables de Catalunya, OBERCat, reclama a la Generalitat que solucioni el que qualifica de "coll d'ampolla" en la tramitació de nous projectes.
Aquesta entitat afirma que la tramitació és "un seriós escull i una greu amenaça per al desplegament efectiu de les energies renovables" d'acord amb els objectius marcats per al 2030.
Ho ha denunciat aquest dimecres en la presentació de l'informe de l'estat de les renovables del 2022, en què afirmen que "la ciutadania i les empreses compleixen", però "l'administració, no":
"Des del sector s'observa un refredament preocupant en l'interès dels promotors per fer projectes a Catalunya, tant per la incertesa econòmica i financera, com per la percepció de l'administració catalana com a poc eficient i resolutiva."
"Energia més bruta i menys renovable"
En aquest sentit, OBERCat afirma que el resultat és que el 2022 l'energia generada i consumida a Catalunya ha estat "més bruta, menys autòctona i menys renovable" que el 2021.
En concret, han calculat que el temps d'espera mitjà des de la presentació dels projectes eòlics fins que passa a informació pública és de 540 dies, i de 631 per als fotovoltaics.
Això implica que dels 6.686 MW de potència eòlica demanats des del 2019, només se n'estan tramitant de debò el 12%, i dels 8.200 MW de fotovoltaica, estan en tràmit efectiu el 28%.
Demanen procediments més simples i més personal
L'entitat reclama que se simplifiquin els procediments, que s'incrementi la plantilla de professionals que tramita els projectes i que es potenciï la declaració d'autoresponsabilitat.
Els problemes no es limiten a les empreses: segons OBERCat, el 2022 s'ha instal·lat més fotovoltaica d'autoconsum que a tot arreu en 20 anys, però les subvencions tarden molt a arribar:
"Això ha suposat una inversió privada de prop de 600 milions d'euros, i les administracions acumulen retards injustificables en el pagament dels ajuts compromesos."
OBERCat calcula que l'any passat van entrar en funcionament gairebé 40.000 noves instal·lacions d'autoconsum, amb una potència instal·lada de gairebé 300 MW fotovoltaics.
"Retards injustificats i abusos de la distribuïdora Endesa"
Per potenciar l'autoconsum, l'observatori reclama "urgentment" una normativa per evitar les dificultats que Endesa posa a la creació de comunitats energètiques:
"Cal posar fi als retards injustificats i abusos de la distribuïdora Endesa per la imposició artificial de procediments i sobrecostos a les instal·lacions d'autoconsum col·lectiu."
Més biomassa, més biogàs i més geotèrmia
L'informe reclama també potenciar l'aprofitament energètic de la biomassa i el biogàs, molt desenvolupat arreu d'Europa i que a Catalunya només cobreix el 0,4% de la demanda.
Una altra energia poc utilitzada i que segons aquesta entitat té molt recorregut perquè és molt eficient és la geotèrmia del subsòl, que s'aprofita amb bombes de calor i de fred.
En aquest sentit, demanen que es promogui a escala municipal i també que l'Agència Catalana de l'Aigua, que és l'encarregada de donar els permisos, els agilitzi.
Una altra demanda del sector és cobrir el dèficit de professionals del sector, que s'estima en gairebé 20.000 persones, promovent i facilitant la formació de joves perquè s'hi dediquin.
Reclamacions per poder fer la transició energètica
OBERCat fa aquestes reclamacions tenint com a referència la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, PROENCAT 2050, l'eina que fixa els paràmetres que ha de complir la transició energètica.
El 2022 el 53% de l'electricitat consumida a Catalunya va ser d'origen nuclear, els cicles combinats van aportar el 18% i la cogeneració va representar un 8%, mentre que les renovables encara van ser molt minoritàries.
En concret, la hidràulica va aportar el 5,95%; l'eòlica, el 5,6%, i la solar fotovoltaica només va cobrir el 0,92% de la demanda.
OBERCat és una entitat creada per les empreses, els col·legis professionals i les principals entitats del sector de les energies renovables i l'eficiència energètica amb l'objectiu de promoure'n el desplegament:
"La implantació suficient de generació energètica a partir de renovables i el foment de mesures efectives per a l'eficiència són les eines més efectives per reduir el greu impacte social i econòmic de la crisi climàtica."
- ARXIVAT A:
- EnergiaCrisi climàtica