L'enginy de les start-ups catalanes: gossos robot i fruita que es podreix més tard
Barcelona és el cinquè nucli de start-ups a Europa, només darrere de ciutats com Berlín, París, Amsterdam i Estocolm
A dins del Mobile World Congress, cada any se celebra també a Barcelona el 4YFN, Four Years From Now, un aparador imprescindible per a noves empreses tecnològiques innovadores lligades a la mobilitat, les start-ups.
L'objectiu del congrés és connectar aquestes iniciatives amb inversors i altres empreses ja consolidades per crear mous projectes i dinamitzar encara més el sector.
A Valor Afegit hem aprofitat per explicar què són les start-ups, a què es dediquen i quin pes tenen a Catalunya, a través de tres exemples que són només una ínfima mostra d'un ecosistema empresarial en ebullició que va molt més enllà dels mòbils.
Un gos robòtic que inspecciona la seguretat industrial
Keybotic és una start-up catalana que ha desenvolupat un innovador robot autònom de quatre potes destinat a fer feines de risc en entorns industrials.
Irene Gómez i Hilario Tomé van guanyar el 2021, als Estats Units, el premi de robòtica més important del món, competint amb l'MIT. Havien de programar robots perquè poguessin trobar objectes i persones dins de mines, sense connexió a internet i sense que ningú els dirigís a distància.
Amb el premi d'un milió de dòlars aconseguit i un petit equip d'enginyers en software, robòtica, electrònica i mecànica, han creat un gos robòtic, el Keyper, que incorpora aquestes habilitats. El començaran a produir en sèrie a l'agost a un preu molt competitiu.
Irene Gómez, directora general de Keybotic: "El que hem fet nosaltres és un esforç molt gran en el disseny del robot perquè hi hagi un cost molt baix de producció i el puguem produir en sèrie. Hi ha 35 peces úniques, en comparació, per exemple, amb els robots humanoides, que podrien haver-ne 1.000".
Víctor López, cap de software de Keybotic: "L'objectiu és que sigui molt fàcil de construir. Si hi hagués qualsevol problema, és molt fàcil de reparar. Amb quatre cargols i un connector podem canviar una cama del robot".
Competir amb enginy i costos reduïts en un negoci de gegants
Amb la seva forma i les articulacions que han desenvolupat, aquest gos mecànic pot accedir a qualsevol lloc. Segons Gómez, "un gos va on una persona va. Ens movem per entorns complexos, amb escales, amb desnivells, igual que una persona faria, que és el que hi ha realment a la indústria".
El robot està dissenyat per inspeccionar instal·lacions químiques, amb sensors per localitzar fuites i avaries, apunta Gómez:
"De forma totalment autònoma, sense interacció humana, el que fa és detectar incidents, això és fuites de gasos, fuites de vapors, punts calents a nivell termogràfic, llegint manòmetres, llegint comptadors. I envien una alerta al centre de control. Això és el més important, enviem la incidència perquè s'actuï posteriorment".
Per Victor López, el robot "fa la seva feina autònomament i no t'has de preocupar. És com una aspiradora robòtica que tens a casa: tu saps que funcionarà cada dia a l'hora que ha de funcionar".
Catalunya, el pol de start-ups més important del sud d'Europa
Keybotic és una de les start-ups que han participat aquests dies al Mobile World Congress. A Catalunya hi ha més de 2.000 start-ups, empreses innovadores de nova creació basades en el coneixement.
"Una start-up és això, és un projecte, és una organització que té com a objectiu validar un producte, validar un servei. Un model de negoci clarament innovador i amb un alt potencial de creixement", diu Jordi Aguasca és el director Transformació Tecnològica i Disrupció d'Acció, l'agència de la competitivitat de la indústria de la Generalitat.
El sorgiment de start-ups és molt important per dinamitzar el teixit productiu, remarca Aguasca:
"Aixeques inversió, local i internacional. Aquesta inversió atrau talent. Aquest talent el que fa és que en el futur es vagin generant noves start-ups, i en definitiva va generant nous llocs de treball qualificats".
Barcelona és el cinquè nucli de start-ups a Europa, només darrere de ciutats com Berlín, París, Amsterdam i Estocolm.
Amb tot, per a les empreses que comencen, aquí el principal problema continua sent trobar finançament:
"Una start-up té els obstacles en els àmbits del finançament i en els àmbits del talent. I els dos van molt lligats. Si tu aconsegueixes el finançament, tindràs el talent i llavors resoldràs un tercer obstacle que és el del coneixement, que és també una de les coses més preuades per a una start-up".
Una idea per cuidar la salut de les mascotes que encara no té competència
Això bé ho sap Talía Bonmatí, fundadora i directora general de Dinbeat, una start-up que ja té set anys d'existència i que es dedica a desenvolupar dispositius electrònics per a la cura de mascotes:
"Jo crec que un dels reptes principals d'una empresa quan comença és el sistema de finançament. I, de fet, en la nostra primera ronda, vàrem intentar tancar-la amb inversors d'aquí, però ho vam fer amb uns inversors dels Estats Units que ho vam veure prou clar i van posar el capital. En les següents rondes, sí que s'han animat molts inversors d'aquí".
El Dinbeat Uno és el seu principal producte. Es tracta d'un arnès que es col·loca a gossos i gats. Està equipat amb diversos sensors que mesuren les constants vitals de l'animal i envien les dades a una plataforma digital.
És un dispositiu que pot ser molt útil per a les clíniques veterinàries, perquè, quan les mascotes estan hospitalitzades, no cal tenir-les connectades a una màquina ni que n'estigui pendent en tot moment. El sistema avisarà el veterinari si hi ha alguna anomalia. S'evita patiment i es pot fer un millor seguiment de l'estat de salut dels animals. Han calculat, a més, que es redueix un 60% del despeses de personal.
Salvar vides a través de la tecnologia
Segons Laura Canal, la directora de màrqueting de Dinbeat, "si detecta, per exemple, una freqüència cardíaca inusual, l'avisaria a través d'una notificació. Aleshores, el veterinari té un temps de reacció en què pot ajudar l'animal i així el que fem és millorar els finals de moltes històries".
I ho reforça Bonmatí:
"De vegades, els animals en la seva hospitalització es morien perquè no se'n podia controlar l'evolució durant tot el temps que estaven hospitalitzats. Aleshores, ens va semblar bastant greu, a nosaltres que som superanimalistes, i ens vàrem decidir a crear l'empresa per donar solució a aquest problema i a molts altres que hem anat detectant durant aquests anys".
A més dels gossos i els gats, també han adaptat el dispositiu als cavalls. Però volen anar més enllà i, a partir d'una petició de l'Institut Català de Salut arran de la pandèmia, n'han desenvolupat una versió per a humans.
"Al final, no deixa de ser un sistema de telemedicina i llavors, doncs bé, ens vàrem posar a treballar ràpid amb metges i hi vàrem afegir una nova funcionalitat que és la polsioximetria, que és la saturació d'oxígen a la sang, que és molt important per als pacients covid. Aquest producte s'està certificant des de finals del 2020 i tindrem la certificació aquest any", assenyala Bonmatí.
Una start-up que lluita contra el malbaratament alimentari
La universitat també pot ser un motor per a la creació de noves start-ups i per dinamitzar el teixit productiu d'una zona. Bio2coat n'és una que ha sorgit de la Universitat Politècnica de Catalunya a Terrassa. Han desenvolupat una substància natural extreta d'alguns aliments que, aplicada a sobre de fruites i verdures, crea una pel·lícula que en retarda la maduració.
Aquesta barrera controla la respiració de la fruita, en manté la humitat i frena l'acció de microorganismes que hi ha a l'ambient i que farien que es podrís. Ens ho explica Salon Cunha, un científic brasiler que és el director tècnic i d'operacions de l'empresa:
"Aquesta segona pell, protegeix la fruita i desaccelera el procés de maduració. Llavors, una fruita que, per exemple, duraria cinc dies, si utilitzem la nostra cobertura comestible, pot durar dues setmanes o més".
A simple vista, només la brillantor diferencia la fruita recoberta de la que no ho està. Els impulsors del projecte són professors universitaris preocupats pel malbaratament alimentari i els residus plàstics. Porten dos anys perfeccionant la tecnologia, buscant inversors i possibles clients, amb els quals ja estan desenvolupant proves pilot, com explica el director general i cofundador de Bio2coat, José Ignacio Velasco:
"Normalment són productors agrícoles grans que a la vegada són distribuïdors, i també cadenes de supermercats, cadenes de retail, que al final són els que pateixen la pèrdua de productes a les seves prestatgeries".
Un biopàstic soluble que pot servir d'embolcall de productes
Amb aquesta substància, totalment comestible i que no modifica el gust del producte, també han creat embalatges que continguin diversos ingredients i que es puguin posar directament a l'olla, com apunta Salon Cunha:
"La pel·licula, el film, es desfà i tots els condiments, els extractes, migren cap al producte. Aleshores, al final tens un arròs, per exemple amb tomàquet, llest per menjar".
Ja tenen una planta pilot de fabricació pràcticament enllestida i podrien començar a produir aquest estiu. Velasco creu que el paper de la universitat en la creació de noves start-ups s'hauria de potenciar des de l'administració:
"La universitat és un focus impressionant de coneixement, de creativitat, de recursos humans i materials per desenvolupar recerca. La possibilitat de crear spin-offs que surtin de les universitats i dels centres de recerca és una via molt adient".
- ARXIVAT A:
- Mobile World Congress