Forces prorusses del Donbass avancen cap a la ciutat de Mikolaiv, a prop de Kherson (Reuters)

S'intensifiquen els atacs contra la població ucraïnesa en el primer dia de negociacions

Rússia intenta unir Crimea amb el Donbass per tallar la sortida d'Ucraïna al mar
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Cinquè dia de guerra a Ucraïna. Les forces russes avancen, més lentament que quan va començar la guerra, però avancen en la invasió d'Ucraïna en el primer dia de negociacions a la zona fronterera entre Bielorússia i Ucraïna.

Fora de la taula de negociació, els combats han augmentat d'intensitat aquest dilluns. Les principals ciutats del país encara continuen en mans de les forces ucraïneses.

A la capital, Kíev, un dia més s'han tornat a viure explosions de projectils. Durant tota la tarda han sonat les alarmes aèries i la ciutat ha viscut intensos bombardejos, segons es veu en imatges difoses per l'agència bielorussa Nexta:


Acaba el toc de queda a Kíev

A la capital, el toc de queda imposat per l'alcalde, Vitali Klitxkó, ha acabat a les vuit del matí. Hi ha una calma relativa, com fa dos dies. Les tropes russes són als afores, però no aconsegueixen avançar a l'interior de la ciutat.

Klitxkó, que va arribar a assegurar que la ciutat estava encerclada i no podien evacuar més ciutadans, ha apuntat aquest diumenge que ja no estan encerclats.

En la fi del toc de queda, s'han vist llargues cues a les botigues d'alimentació de la capital ucraïnesa que han obert aquest dilluns:

Cua a fora d'una botiga d'alimentació, aquest dilluns a Kíev (EFE/Zurab Kurtsikidze)

El portaveu del Ministeri de Defensa rus ha acusat el govern ucraïnès i l'Ajuntament de Kíev de fer servir els seus ciutadans com a escuts humans.

El centre de Kíev ha canviat respecte als darrers dies i cada vegada hi ha més controls al carrer, sovint a càrrec de milicians. Aquest dilluns era habitual veure soldats, artilleria i, fins i tot, alguns tancs pels carrers del centre de la capital.

Un soldat ucraïnès fa guàrdia a la plaça Maidan de Kíev (EFE/Zurab Kurtsikidze)


Combats a Khàrkiv i Mariúpol

Un dels principals objectius continua sent Khàrkiv, la segona ciutat més poblada d'Ucraïna, situada prop de la frontera amb Rússia, on aquest diumenge hi va haver combats per controlar-la.

Khàrkiv ha viscut aquest dilluns un enorme càstig, amb bombardejos en zones residencials. Es tem que podria haver-hi força morts entre la població civil perquè els projectils han caigut en barris amb molt habitatges.

Al front del sud, els soldats del Kremlin intenten controlar la ciutat de Mariúpol, al mar d'Azov, on encaraa hi ha combats.

La ciutat és entre la península de Crimea i el Donbass, un punt estratègic per unir aquests dos dominis i tallar la sortida d'Ucraïna al mar.

 


De fet, un dels fronts on més èxits estan tenint les tropes russes és al Donbass, on a poc a poc estan obrint camí cap a la ciutat de Mariúpol. Uns combats que va retratar l'enviat especial de TV3 a la regió, Manel Alías, un dels pocs periodistes occidentals que hi ha pogut accedir.

Al front nord, el de Kíev, un edifici d'habitatges s'ha incendiat a la ciutat de Txerníhiv, 150 quilòmetres al nord de la capital i a l'est del riu Dniéper, on les tropes russes diumenge van intensificar l'ofensiva per encerclar la capital.


Cap de setmana amb combats d'intensitat desigual

Aquesta setmana arrenca després d'un cap de setmana d'intensitat desigual en els combats a Ucraïna, malgrat l'ordre de Moscou d'ampliar l'ofensiva total a tots els fronts.

La capital, Kíev, ha resistit el setge de les tropes russes que van entrar dijous als barris perifèrics. Els tancs russos no han arribat al centre de la ciutat, a l'emblemàtica plaça Maidan, on hi ha la seu del govern ucraïnès, tot i que sí que hi ha hagut bombardejos, especialment de nit, quan han sonat les alarmes antiaèries i milers de persones han buscat refugi als soterranis o a les estacions del metro.

Ciutadans ucraïnesos fan un control improvisat a la carretera de Jitómir, 140 km a l'est de Kíev (Reuters/Viacheslav Ratynskyi)

D'altra banda, la segona ciutat del país, Khàrkiv, també ha estat l'escenari dels combats entre forces ucraïneses i l'exèrcit rus. Tots dos bàndols s'atorgaven el control de la ciutat. Segons el governador de la regió, les tropes ucraïneses han recuperat el terreny i estan patrullant pels carrers per fer fora els russos.

L'exèrcit ucraïnès ha dit que ha estat un dia difícil per a les seves forces. L'estat major de les forces armades d'Ucraïna ha dit que les tropes russes "continuen bombardejant en gairebé totes les direccions" i que els membres de les forces de defensa a la base aèria militar de Vassilkiv, al sud-oest de Kíev, estan resistint als atacs d'artilleria i als atacs russos.

També hi ha hagut combats al front del Donbass, on un equip de TV3 s'ha vist sorprès per una pluja de morter pels enfrontaments entre milícies prorusses i l'exèrcit ucraïnès.
 

 

Continua l'èxode d'ucraïnesos

Mentrestant, continua l'èxode de ciutadans ucraïnesos cap als països fronterers, especialment Polònia, on s'han organitzat per atendre l'allau de refugiats.

En aquest sentit, la Unió Europea ha proposat concedir un estatus de protecció temporal als refugiats ucraïnesos que arriben a territori comunitari arran de la invasió russa.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia Vladímir Putin Volodímir Zelenski
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut