Corinna acusa Joan Carles I d'assetjament continuat des del 2012 fins al 2020

L'entramat de societats offshore de Corinna Larsen amb el rastre de Joan Carles I

El fiscal suís que la investiga per blanqueig de capitals treu a la llum l'entramat de l'examant del rei emèrit per ocultar més de 70 milions d'euros, segons avança El País
Redacció Actualitzat
TEMA:
Frau fiscal

Corinna Larsen va dissenyar, a través dels seus advocats, un entremat de societats offshore i fideïcomisos a paradisos fiscals per ocultar més de 70 milions d'euros en comptes i propietats durant la seva relació amb el rei emèrit. Ho avança el diari El País, que ha tingut accés a les investigacions del fiscal suís que manté imputada l'examant de Joan Carles I per blanqueig de capitals.

En concret, Larsen va crear almenys 12 societats opaques. Una que va obrir a les Bahames, sota el nom de Solare, li va servir per rebre els 64,8 milions d'euros que Joan Carles I li va transferir el juny del 2012 des del compte d'una fundació panamenya al banc suís Mirabaud&Cie.

Corinna hauria creat almenys 12 societats opaques a paradisos fiscals

Propietats amb el rastre del rei emèrit

Tres anys després de rebre aquests diners del rei emèrit, Larsen va comprar un propietat per valor de 7 milions d'euros a través d'un préstec justament de la societat Solare. Es tracta d'una mansió de 81 hectàrees a la localitat anglesa de Bridgnorth, que figura a nom del seu fill Alexander, que alsehores tenia 13 anys. Larsen es va gastar 7 milions més en reformar-la.

En els documents del fiscal, també figura la compra de dos apartaments d'uns 3,7 milions d'euros a l'estació d'esquí suïssa de Villars-sur-Ollon. Larsen els hauria adquirit a través d'una altra societat que havia rebut el 2009 més de 2 milions d'euros de Joan Carles I a través d'una fundació panamenya. Uns diners que, segons declara Corinna al fiscal, va tornar amb interessos.

Corinna va rebre 4,3 milions d'euros del govern de Kuwait poc després de la visita de Joan Carles I al país

Altres quantitats que destaca el document són els 4,3 milions d'euros que va rebre l'empresària alemanya del govern de Kuwait. Ella ho atribueix a les seves gestions com a consultora, però es dona el cas que el pagament es va fer poc després de la visita del rei emèrit al país.

També els 5,8 milions d'euros més els 4,6 milions de ls reforma de la casa que té Larsen a Londres, a nom d'una societat a les illes Verges Britàniques. Joan Carles I també hauria participat en la compra. 

La investigació del fiscal revela, per últim, una societat al paradís fiscal de les Seychelles que va crear amb l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, amic del rei emèrit. De fet, el Tribunal Suprem l'investiga justament per emprar targetes opaques cedides per aquest empresari.

També un fideïcomís a Nova Zelanda, que Larsen havia donat l'ordre d'entregar si moria a Joan Carles I el 30 per cent dels ingressos d'un fons -el Fons d'Inversions Hispano Saudita- que l'excap d'estat havia patrocinat i on ella havia treballat. El seu advocat afirma que és fals.

Què és una societat offshore?

Una societat offshore és una companyia que s'obre en una jurisdicció en la qual l'interessat no hi viu ni hi fa cap activitat econòmica. Se solen obrir en països amb tributacions més baixes i amb una privacitat més gran i el problema rau quan no es comunica a la Hisenda del país on es té el domicili fiscal. 

Entremats d'aquest tipus són els que s'han destapat a través d'investigacions periodístiques com els Papers de Pandora o, al 2016, els Papers de Panamà.

ARXIVAT A:
Monarquia Frau fiscal
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut