L'Imma i la Carme, germanes de Salvador Puig Antich, en una entrevista clandestina per a la televisió holandesa KRO-NCRV (3Cat)

L'entrevista clandestina a les germanes Puig Antich: "Ell hi va creure fins a l'últim moment"

Poques hores després de l'execució del seu germà, Imma i Carme Puig explicaven a un periodista holandès que ell confiava que se salvaria i que rebutjava la violència

Agustí FornéActualitzat

Ningú ha lluitat tant per reivindicar Salvador Puig Antich com les seves germanes, Imma, Carme, Montse i Marçona, que 50 anys després de ser executat pel franquisme encara reclamen la nul·litat del judici.

Poques hores després d'enterrar el seu germà, ja feien entrevistes a mitjans d'arreu d'Europa. Eren clandestines, perquè el dictador encara era viu. N'hem recuperat una que l'Imma i la Carme van fer a la televisió holandesa KRO-NCRV el 3 de març del 1974.


Totes dues tenen un aspecte demacrat i la Carme sembla, per moments, que estigui absent. A preguntes del periodista, l'Imma explica que el Salvador era una persona extraordinària i que volia canviar la societat.

"Era molt sensible, estimava a tothom i hagués donat el que fos perquè la gent fos feliç."

A l'entrevista expliquen que el seu germà estudiava i treballava donant classes de grec i llatí, però que al final ho va deixar tot per dedicar-se a la política. L'Imma justificava que a ell no li agradava la societat tal com estava i que, per això, va decidir canviar-la.

En un moment de la conversa, el periodista els pregunta per la mort del policia i què en pensava el seu germà d'utilitzar la violència per canviar la societat. Carme Puig Antich insistia que en Salvador no era partidari de la violència.

"Mai hagués disparat a ningú. No va disparar al policia premeditadament."

En l'última part de la xerrada les dues germanes expliquen com va ser la nit en capella. Divendres a la nit els van comunicar la sentència i asseguren que quan van arribar a la presó ja van notar que no el salvarien. En canvi, expliquen, ell sí que va creure fins a l'últim moment que li commutarien la pena.

Oriol Arau: un advocat que va acabar sent un amic

El seu advocat, Oriol Arau, l'informava constantment de les gestions que estaven fent per mirar de salvar-lo i les germanes en destaquen que s'hi va implicar com ningú. Salvador Puig Antich va mostrar esperances de salvar-se fins a l'últim moment.

"Ell deia: fantàstic, fantàstic. Potser me'n sortiré. L'ànim el va tenir fins a mitja hora abans de l'execució."

Des de la presó, Puig Antich va explicar per carta a les seves germanes que s'entenia molt bé amb l'advocat, que l'ajudava molt i que, a poc a poc, s'estaven fent amics.

Precisament, l'última pregunta de l'entrevista és per a Arau. L'advocat explica que els militars es van quedar les tres cartes que Salvador Puig Antich va escriure en capella i que el director de la presó i els funcionaris li van fer costat i ho van passar malament.

De fet, l'advocat explica que un dels funcionaris "va estar vomitant i amb mal de panxa" des que li van comunicar la sentència. Tot i que no l'esmenta directament, es tracta de Jesús Irrure, el treballador que va ajudar Salvador Puig Antich durant els cinc mesos que va passar a la presó.

Coincidint amb els 50 anys de la mort de Salvador Puig Antich, Carme Puig ha insistit a reclamar la nul·litat del judici, juntament amb la seva germana Montse, en una entrevista al programa "Més 3/24":

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut