
Leonardo da Vinci, fill bastard d'una esclava i amb vincles a Barcelona
Així s'explica a "Vida de Leonardo", la biografia que acaba de publicar l'historiador i novel·lista italià Carlo Vecce, un reconegut expert en la vida i obra del geni renaixentista
Montse Mas Montané
Periodista de Cultura de Catalunya Ràdio especialitzada en art
"Leonardo da Vinci és un gran mite, famós a tot el món. Pots veure imatges de la Mona Lisa a l'Índia i a la Xina, però ell, com a persona, no és tan conegut." Així justifica Carlo Vecce els més de 30 anys que ha dedicat a investigar la figura de Leonardo.
Publicada per Alfaguara i escrita per un dels màxims estudiosos de Da Vinci, són moltes les veus que afirmen que aquesta podria ser la biografia definitiva de l'artista florentí. Tot i això, el mateix autor ja avança que "no ho sabrem mai tot de Leonardo; sempre hi haurà una part d'ell que serà un misteri i això és bonic".
Fill bastard d'una esclava
A "Vida de Leonardo", Carlo Vecce inclou el descobriment que va fer fa uns anys a l'Arxiu de Florència. Estudiant tota mena de manuscrits, va descobrir qui va ser la mare de Leonardo da Vinci, una dona de qui pràcticament no se sabia res fins aleshores i sobre la qual hi havia cert misteri.
Vecce creu que, com a historiador, no s'hauria de commoure pels fets que descobreix per feina, però admet que en aquest cas no ho va poder evitar, tal com ha explicat a Catalunya Ràdio:
"La mare de Leonardo era una jove esclava procedent de les muntanyes del Caucas. La seva va ser una vida de sofriment i humiliació, i el gran trauma de la infància de Leonardo és que sempre va saber qui era la seva mare."
L'autor de la biografia de Da Vinci ho resumeix tot en una sola frase: "Leonardo, el fill bastard d'una esclava, va esdevenir el geni de la humanitat."
Què en sabem, de la mare?
La mare de Leonardo da Vinci es deia Caterina. En un llibre publicat fa un parell d'anys, Carlo Vecce explicava que la jove va arribar a Florència de la mà d'un empresari tèxtil, per qui Caterina treballava com a esclava al seu taller. Poc després, la noia es va quedar embarassada del notari Piero da Vinci, que va comprar la seva llibertat i la va casar amb un pagès de la zona.
Piero da Vinci no va reconèixer mai la paternitat de Leonardo, però li va fer de tutor i quan el nen va tenir 10 anys el va inscriure a l'escola d'artistes del gran Verrocchio. No cal dir que la criatura va treure bon profit de les ensenyances.
La influència de Caterina
Un cop novel·lada la història de la mare de Leonardo en el seu anterior llibre, en aquesta biografia que s'acaba de publicar l'autor explora el pes de la figura de Caterina en la vida i les pintures de l'artista.
Carlo Vecce diu, sense embuts, que saber qui va ser la mare de Leonardo "ho ha canviat tot, vaig entendre d'on venia aquesta personalitat, la seva psicologia...tot neix de la seva infantesa".
L'autor conclou que ara entén per què el subjecte dominant de les seves pintures acostumen a ser dones, com ara "Santa Anna, la Verge i el Nen" o "La verge de les roques".

L'autor explica que "són dones, però també són mares; fins i tot la Mona Lisa era una mare que acabava de tenir una criatura":
"Així que em sembla que el tema dominant de l'art de Leonardo és el de la mare i, sobretot, l'amor entre una mare i un fill. Gairebé com si Leonardo volgués recordar per sempre aquest gran amor que sentia ell per Caterina."
En definitiva, "Vida de Leonardo" humanitza el geni. Mostra els seus orígens humils, la difícil relació amb el seu pare, la seva presumpta homosexualitat i les dificultats que va tenir per entrar en el món de l'art.
L'autor explica que Da Vinci continua sent un geni, però creu que també és important deixar clar que "era un home com tots nosaltres". Un home, però, que --segons Vecce-- "ens pot ensenyar coses molt útils en els temps que corren, com ara l'amor per la natura i l'odi per la guerra, la violència i el domini".
Els Da Vinci van viure a Barcelona
La biografia, basada en investigacions rigoroses i documents inèdits al llarg de 30 anys, és, a més, l'única en què s'expliquen els vincles de la família Da Vinci amb Barcelona.
Explica Vecce que "l'avi de Leonardo, Antonio da Vinci, i gairebé tota la família, van emigrar durant uns anys de la Toscana a Barcelona":
"Eren mercaders florentins que comerciaven amb les Balears, València, el Marroc... Imaginem-nos-ho! Si Antonio s'hagués quedat a Barcelona per sempre, ara Leonardo seria català!"
La biografia, de gairebé 700 pàgines, l'acaba de publicar en castellà Alfaguara i ja s'ha editat en una vintena d'idiomes arreu del món.
- ARXIVAT A:
- LiteraturaArt