L'epidèmia d'Ebola al Congo es dispara i ja supera els 1.000 morts
Centre de tractament de l'Ebola a Beni, a l'RDC (Reuters)
Kinshasa

L'epidèmia d'Ebola al Congo es dispara i ja supera els 1.000 morts

És la segona més greu de la història del virus

RedaccióActualitzat

L'epidèmia d'Ebola a la República Democràtica del Congo es dispara: ja s'han superat les mil morts.

Ja és la segona més greu de la història del virus, després de la que va afectar l'Àfrica Occidental el 2014, que va causar més d'11.000 morts.

Segons l'últim comunicat del Ministeri de Salut del país del dia 4, hi ha 1.019 persones mortes i 434 de curades.

Han passat nou mesos des de la declaració d'aquesta epidèmia, l'agost del 2018, a la província de Kivu Nord.

La taxa de mortalitat és del 65,9%, segons les autoritats sanitàries congoleses, que treballen coordinats amb l'OMS, l'Unicef i algunes ONG. Des de l'agost, ja han vacunat 110.000 persones. Els dos països fronterers, Ruanda i Uganda, han vacunat també el seu personal sanitari.

El director del programa d'emergències de l'OMS, Mike Ryan, preveu "un escenari de transmissió contínua i intensa". El ministre de Salut congolès, Oly Ilunga, parla de "sis o nou mesos; o fins i tot un any" per frenar l'epidèmia.

Lluitar contra l'Ebola en una regió en conflicte

La situació és especialment greu perquè al repte de lluitar contra el virus s'hi suma el fet que el territori està en conflicte. Grups de rebels i de milicians s'enfronten des de fa temps i impedeixen el pas dels equips sanitaris.

Els atacs constants al personal mèdic i el rebuig de la població a acudir als centres de tractament són una combinació letal.

Tant les autoritats congoleses com l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han denunciat les "manipulacions polítiques" que atien les hostilitats contra el personal mèdic a les regions afectades, un factor que agreuja l'epidèmia.

El fet més recent és l'assassinat de l'epidemiòleg Richard Mouzoko. El 19 d'abril, un grup d'homes armats van irrompre al lloc on treballava per a l'OMS, a Butembo. Dues persones més van quedar ferides.

Per això, Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS, i Matshidiso Moeti, director de l'OMS a l'Àfrica, van visitar la regió a finals d'abril. Volien expressar la seva gratitud i mostrar el seu suport al personal que lluita contra l'Ebola a la zona en condicions tan dures.

Els dos directius han avaluat sobre el terreny els passos que cal seguir en el futur per millorar la lluita contra el virus i la seguretat a la regió. També s'han reunit amb líders polítics, empresarials i religiosos locals per demanar-los que intensifiquin els esforços per estabilitzar aquesta part del país.

El director general de l'OMS ha fet una crida a la comunitat internacional i demanen fons per frenar l'epidèmia.

ARXIVAT A:
Ebola
Anar al contingut