L'epidemiòleg en cap de Suècia, heroi nacional amb una estratègia de no confinament

Les compareixences diàries d'Anders Tegnell l'han convertit en una celebritat, i hi ha qui fins i tot s'ha fet un tatuatge amb la seva cara
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Suècia segueix una estratègia única en la lluita contra el coronavirus: no hi ha un confinament estricte i es confia en la responsabilitat dels ciutadans per evitar els contagis. L'ideòleg d'aquest pla s'ha convertit en una mena d'heroi nacional.

Es diu Anders Tegnell i s'ha convertit en tota una celebritat. Aquest epidemiòleg és el responsable de la insòlita estratègia sueca del no confinament, observada amb perplexitat per la resta del món.

Les compareixences diàries d'Anders Tegnell pel coronavirus l'han convertit en una celebritat (EFE/Anders Wiklund)

Les seves compareixences diàries l'han fet tan popular que, fins i tot, n'hi ha que s'han tatuat la seva cara com a agraïment.

Gustav Lloyd Agerblad és un dels que ha optat per portar gravada a la pell -encara que sigui amb un tatuatge no permanent- la cara del científic:

"Ell és la cara de tot Suècia en aquesta crisi i crec que ha fet una gran feina."

Creu que, amb el temps, es podrà riure de la situació:

"Quan tingui 60 o 70 anys, em miraré al braç, riuré i sentirà que vaig fer una cosa graciosa sobre el coronavirus."

El tatuador Zashay Tastas comparteix al cent per cent l'estratègia liderada per Tegnell:

"Se'm va acudir [la idea del tatuatge] perquè crec molt en la nostra estratègia i penso que les autoritats no poden fer-nos quedar a casa. Si mantenim la distància, probablement tot anirà bé."

 

Gent a la terrassa d'un restaurant a Estocolm el 26 d'abril (EFE/Jessica Gow)


Mantenir la distància social i confiar en la responsabilitat dels ciutadans. Aquesta és l'aposta d'Anders Tegnell, epidemiòleg en cap de l'Agència de Salut Pública de Suècia:

"Esperem que ens puguem mantenir en el nivell actual un temps. Si ho fem, penso que anem en la bona direcció."

 

L'estratègia de Suècia contra la Covid-19 és la distància social i confiar en la ciutadania (EFE/Fredrik Sandberg)

Seguint les seves recomanacions, el país ha baixat el ritme, però res s'ha paralitzat. No s'han tancat les escoles ni llars d'infants, ni bars ni restaurants ni perruqueries, però se n'ha limitat l'activitat.

Per a molts, és una estratègia massa arriscada però tres de cada quatre suecs li fan confiança.

Amb poc més de 10 milions d'habitants, a Suècia els morts per la Covid-19 superen les 2.200 persones, un índex de mortalitat que duplica el de Dinamarca i quadruplica el de Noruega i Finlàndia, i els casos confirmats freguen els 19.000. Tot i això, la confiança dels suecs en el seu govern -que encapçala el socialdemòcrata Stefa Löfvcen- s'ha incrementat i està per sobre del 30%.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut