L'equip del català Joan Massagué descobreix quatre gens responsables de l'expansió del càncer de pit al pulmó

El científic català Joan Massagué i l'equip que dirigeix a l'Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York han identificat quatre gens que faciliten l'expansió del càncer o metàstasi. L'estudi, publicat a l'últim número de la revista "Nature", demostra que els quatre gens actuen conjuntament per aportar sang al càncer de pit i afavorir-ne el creixement i la penetració als teixits pulmonars. A banda d'identificar aquest comportament, la recerca proposa alguns tractaments terapèutics per fer-hi front. Han participat en la investigació dos científics catalans de l'Hospital Clínic i l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona.
Actualitzat
La investigació conclou que la desactivació dels quatre gens de manera individual alenteix el creixement i metàstasi del càncer. Si el bloqueig és de tots quatre alhora, els efectes encara són més importants de cara a frenar la metàstasi, que és la principal causa de la mortalitat entre les persones amb càncer.

La metàstasi té lloc quan les cèl·lules d'un tumor primari se'n desprenen i envaeixen altres teixits de l'organisme, cosa que fa que es desenvolupin càncers en altres òrgans.

Joan Massagué destaca que el més rellevant és que "silenciar els gens de manera individual és eficaç, però si se silencien tots quatre, gairebé s'elimina del tot el creixement i l'expansió del tumor".

La recerca s'ha practicat en ratolins, als qual van injectar cèl·lules sense els quatre gens identificats, i van comprovar que bloquejaven l'expansió de les cèl·lules malignes.

A banda de l'equip de Nova York, han participat en l'estudi els investigadors Cristina Nadal i Roger Gomis, que treballen a l'Hospital Clínic i a l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona, respectivament.

Joan Massagué, cap del programa de Biologia i Genètica del Càncer al MKSCC, va ser nomenat l'octubre del 2005 director adjunt de l'IRB, on supervisa la creació d'un laboratori dedicat a la investigació de la metàstasi.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut