L'erupció del volcà Cumbre Vieja: un dels episodis clau del 2021, en imatges
- TEMA:
- Volcà Cumbre Vieja
El dia de Nadal, els experts van donar per apagat el volcà Cumbre Vieja de l'illa de La Palma. L'erupció, que s'ha allargat 98 dies, més de tres mesos, és una de les notícies de l'any. Ha deixat un rastre de destrucció i algunes imatges espectaculars, com les d'aquest recull del fotògraf Jordi Ribó.
El volcà va esclatar el migdia del 19 de setembre i, a partir d'aquell dia, el soroll i les cendres van envair el paisatge de l'anomenada Illa Bonica.
La lava del volcà de La Palma es va endur al seu pas més de 1.300 cases i 370 hectàrees de cultius.
Més de 7.000 veïns van haver de marxar de casa. Algunes persones ho han perdut tot: cases esborrades del mapa, cultius i carreteres arrasats o escoles sepultades per la lava.
Les administracions locals xifren en uns 900 milions d'euros els danys provocats pel volcà.
El Cumbre Vieja ha batut el rècord de l'erupció més llarga de la història de La Palma. El 12 de desembre, amb 85 dies en actiu, va superar l'anterior registre, el del volcà Tehuya, que va entrar en erupció el 1585.
Un dels moments que va generar més expectació va ser l'arribada de la lava al mar. De fet, les colades han dibuixat un nou paisatge que ha dividit l'illa de manera transversal, ha complicat les comunicacions i ha creat dos deltes al mar.
Una de les grans preocupacions, encara avui, són els gasos tòxics que genera aquesta barreja amb les aigües salades, sobretot del monòxid de carboni.
El volcà estava adormit des del 13 de desembre, sense senyals rellevants de tremolors ni d'activitat sísmica. Ara, els experts consideren que ja no és probable que es desperti.
- ARXIVAT A:
- Volcà Cumbre Vieja La Palma Fotografia