El pla vol evitar que els presos puguin accedir a mitjans o estris considerats letals, com ara els barrots o llençols i tovalloles de roba (ACN)

Les 10 mesures per reduir els suïcidis a la presó: de treure barrots a llençols poc resistents

El govern revisarà el protocol de prevenció de suïcidis que va entrar en vigor el 2019, després que aquest any ja hi hagi hagut onze morts als centres penitenciaris
Redacció Actualitzat
TEMA:
Presons

El Departament de Justícia refarà el protocol de prevenció de suïcidis que es va aprovar el 2019, després de les onze morts que hi ha hagut aquest any a les presons catalanes.

El pla s'ha activat enguany 549 cops, la majoria per nivell baix o moderat, i només dos dels interns que s'han llevat la vida el seguien. Famílies de presos i treballadors de presons havien qüestionat aquest protocol els últims mesos.

Per això, amb caràcter urgent, les pròximes setmanes s'aplicarà un pla de xoc amb deu mesures concretes per millorar la prevenció, la detecció i l'actuació. És el resultat de la feina feta pel grup de treball format per experts de les conselleries de Justícia i Salut.

Això inclou, per exemple, que un psiquiatre pugui vetar l'ingrés d'un pres en règim d'aïllament; substituir la roba de llit actual per llençols de material no resistent --com podria ser el paper--, i canviar els barrots de les finestres per vidres blindats en algunes cel·les.

Les xifres de suïcidis als centres penitenciaris han superat els 10 morts cada any els anys següents a la pandèmia, a partir del 2020. L'any passat s'havia aconseguit reduir, però aquest any la xifra ja està per sobre de la del 2023.

Aquestes són les 10 mesures que ha presentat el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, i que està previst que puguin entrar en vigor abans de finals d'any:
 

1) Taula permanent a cada presó per avaluar el risc de suïcidi

La primera mesura de xoc serà crear, en dues setmanes, una taula permanent a cada presó per avaluar el risc de suïcidi dels interns i les mesures a prendre.

El grup es reunirà amb caràcter mensual i traslladarà les seves recomanacions i propostes de solucions als equips directius perquè adoptin solucions immediates.
 

2) Sensibilització i formació de tots els agents

El segon punt del pla de xoc contempla oferir píndoles formatives a tots els agents implicats, i fer difusió i formació en les guies de prevenció del suïcidi.
 

3) Sistema d'alerta en atenció a esdeveniments crítics

Es crearà un sistema d'alerta sobre esdeveniments crítics que activarà mesures de protecció indicades per un psicòleg o psiquiatre, que informi la direcció del centre.

Segons el govern, a Catalunya hi ha una ràtio d'1,5 psiquiatres per cada 1.000 presos, davant la mitjana europea d'1,3 i l'espanyola de 0,2.
 

4) Bústies d'avís i cel·les connectades a través d'un vidre

La quarta mesura involucrarà els interns en la prevenció del suïcidi, amb una bústia d'avís de risc i es posarà en marxa la figura de l'intern de suport. Fins ara, aquesta figura existia, però no s'havia activat.

Així, per exemple, es crearan cel·les connectades a través d'un vidre perquè el pres de confiança pugui vigilar un altre intern que tingui risc de suïcidi.
 

5) Control de les activacions del protocol i les actuacions de l'atenció primària

La cinquena mesura serà monitorar les activacions del protocol de risc i les actuacions que faci l'atenció primària sanitària. Hi haurà un seguiment mèdic cada dos mesos en els presos de pronòstic de més risc.

Les deteccions i activacions del protocol se supervisaran cada dues setmanes i s'ampliarà el període de seguiment quan es desactivi.

Les presons catalanes sumen una població interna d'unes 8.000 persones (ACN/Jordi Pujolar)

6) Canvi de llençols, nous matalassos i cel·les sense barrots

Una de les mesures més palpables serà que, d'aquí a dos mesos, es farà una llista d'estris o mitjans perillosos als quals els presos amb risc de suïcidi no podran accedir.

Entre altres mesures, es canviaran els llençols o tovalloles de tela per altres de menys resistents --per exemple, de paper-- amb els quals no es puguin penjar.

També s'habilitaran cel·les sense barrots, només amb vidres blindats, i es canviaran els matalassos.


7) Els psiquiatres podran vetar l'aïllament

El pla també estableix que s'intentarà crear espais alternatius per a l'aïllament, més "amables, flexibles i menys restrictius" i amb videovigilància.

En el cas dels departaments de règim tancat (DERT), on van els presos més conflictius, s'afegirà una intervenció més intensiva, i els psiquiatres podran vetar l'aïllament de presos amb risc de suïcidi. Hi haurà més visites mèdiques als interns dels DERT o als de les cel·les d'aïllament.
 

8) Intervenció intensiva i afegida en el règim tancat

La vuitena mesura serà garantir l'estabilitat dels funcionaris dels departaments de règim tancat i les cel·les d'aïllament. Així, s'intentarà evitar que vagin rotant amb altres professionals que no estan tan especialitzats.

També es farà una detecció de contraindicacions temporals d'aplicació d'aïllaments en cel·les; una nova valoració del risc de suïcidi en persones amb el protocol actiu o desactivat en un període inferior a 12 mesos, i més visites mèdiques a les persones que ingressen als DERT i tinguin activat el protocol o l'hi hagin tingut el darrer any.
 

9) Garantir la connectivitat

La novena mesura permetrà facilitar la connexió entre les presons i l'historial mèdic de la persona interna. L'objectiu aquí és millorar les deteccions, les activacions i les intervencions del protocol.
 

10) Estudi de risc de suïcidi amb perspectiva de gènere

La desena i última mesura preveu que, en un termini de tres mesos, es faci un estudi del risc de suïcidi amb perspectiva de gènere, per analitzar amb més profunditat les circumstàncies especials de les preses.

Segons l'estudi Anaïs, de les cinc dones que s'han suïcidat a les presons catalanes els últims anys, en cap cas s'havia detectat prèviament aquest risc.

El conseller Espadaler ha comparegut amb la secretària de Mesures Penals, Elena Pérez, i la directora general de Planificació de Salut, Aina Plaza (ACN/Pol Solà)

Espadaler: "S'han encès llums d'alerta"

El conseller de Justícia, Ramon Espadaler, ha dit que li preocupa l'alta taxa de suïcidis a les presons catalanes, i ha indicat que aquest pla de xoc i les mesures previstes volen incrementar la detecció per evitar-los:

"S'han encès llums d'alerta. No és el pitjor dels anys, però això no és cap mena d'excusa i, per tant, creiem que, per responsabilitat, tenim coses a fer."

En un termini no superior als tres mesos, el grup de treball revisarà l'actual programa marc de prevenció de suïcidis i elevarà una proposta a la Comissió Interdepartamental de Salut Mental-Justícia.

Aquesta revisió inclourà les mesures previstes en aquest pla de xoc i d'altres que en l'estudi i la revisió es considerin adequades per millorar la prevenció de suïcidis als centres penitenciaris.

 

ARXIVAT A:
Salut Mental Presons
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut