Les 5 propostes de llibres d'humor per a l'estiu que faran més suportable la calor

Regina Rodríguez Sirvent, Nora Ephron o Daniel Arbós són alguns dels autors que, amb el seu humor, ens ajudaran a gaudir de l'estiu
Ignasi Gaya Actualitzat
TEMA:
Literatura

En temps d'ultracorrecció política, l'humor és més necessari que mai. I quan arriba l'estiu, per a molts aquesta necessitat s'agreuja. És el moment de desconnectar. I, en aquestes circumstàncies, un llibre farcit d'humor intel·ligent és imbatible. Presentem cinc propostes que faran més suportable la canícula.
 

1. "Les males decisions", de Daniel Arbós

Empúries

Als lectors que hagin llegit la cèlebre novel·la "La conxorxa dels ximples", el personatge central de "Les males decisions" potser els recordarà el mític Ignatius Reilly. Feia temps que en la nostra literatura no ensopegàvem amb un personatge tan desastrós com aquest.

La seva veu narradora ens acompanya durant tot el llibre per explicar-nos la seva caiguda als inferns: de la vida de privilegi a recer d'una de les famílies més riques de Barcelona a la precarietat més absoluta.

Un viatge sovint hilarant en què queda ben clar que, sovint, ser ric no és tan desitjable com podria semblar. I, de fons, una reflexió filosòfica: el discurs amb què alguns gurus s'omplen la boca quan parlen de la necessitat de sortir de la "zona de confort" queda, a la novel·la, totalment desacreditat.

Segons Arbós, la història de la humanitat va en direcció contrària perquè la seva evolució s'ha caracteritzat, justament, per la recerca constant de més confort.

"Les males decisions", de Daniel Arbós (CCMA)


2. "Les calces al sol", de Regina Rodríguez Sirvent

La Campana

"Les calces al sol" és un dels grans fenòmens editorials en català dels últims temps, tal com demostra el fet que d'aquest llibre ja se n'hagin fet 13 edicions... en menys d'un any. Es tracta de la primera novel·la de Regina Rodríguez Sirvent, una autora ceretana que ha abocat força material autobiogràfic a la seva òpera prima.

La novel·la explica la història de la Rita, una jove au-pair que decideix anar-se'n als Estats Units per millorar el seu precari nivell d'anglès. Allà, a Atlanta, haurà de tenir cura dels tres fills d'una família durant un any sencer.

Però els Bookland (aquest és el cognom de la família) són l'antítesi del clixé clàssic d'una família nord-americana. Insuportablement intel·lectuals, els pares dels nens esperen que la nova au-pair estigui a l'altura del que exigeixen les ments privilegiades dels plançons de la casa.


3. "Tinc un coll que fa pena", de Nora Ephron

L'Altra Editorial

Nora Ephron era una guionista, directora de cinema, productora, periodista i dramaturga novaiorquesa que va morir, de leucèmia, el 2012. Als anys 90 va dirigir algunes comèdies força cèlebres com "Alguna cosa per recordar" o "Tens un e-mail". I entre els seus guions destaca el de "Quan en Harry va trobar la Sally", que molts recorden per l'històric orgasme fingit que es pot veure a mitja pel·lícula.

Fa un any, L'Altra Editorial ja va publicar el recull de reflexions d'Ephron, "No me'n recordo de res", que destacaven per la seva acidesa. I ara, aquesta editorial independent torna a insistir amb un títol que lidera la classificació de les obres més venudes de no-ficció en català. Parlem de "Tinc un coll que fa pena", en què Ephron, sense pèls a la llengua, es retrata, en aquest recull d'assajos, com una mare desastrosa i una ciutadana apassionada i militant.

Però, per sobre de tot, ens parla obertament i amb perplexitat genuïna de l'experiència de fer-se gran, de l'envelliment del cos i la decadència de la ment, de la frustració de perdre el ritme i de veure que el món comença a girar massa de pressa. Reflexions que apel·laran als lectors de totes les edats i que, per damunt de tot, estan farcides d'ironia.

4. "Notícies fresques", d'Evelyn Waugh, i "El corb burleta", d'Edgar Allan Poe

Comanegra

L'editorial Comanegra va presentar fa pocs mesos la nova col·lecció "Cul de Sac", que publicarà clàssics indiscutibles i contemporanis, inèdits en català, d'humor, ironia i sàtira. El nou segell aspira a publicar quatre títols l'any i neix amb la publicació de "Notícies fresques", d'Evelyn Waugh, i "El corb burleta", d'Edgar Allan Poe.

La col·lecció vol omplir un buit en l'edició catalana amb traduccions actualitzades fetes per traductors com Ferran Ràfols Gesa, Jaume C. Pons Alorda, Bel Olid o Borja Bagunyà. Les noves traduccions pretenen fer més comprensible l'humor a les generacions actuals. Per exemple, en el cas del llibre d'Edgar Allan Poe, alguns noms d'època han estat substituïts per denominacions actuals.

"Notícies fresques", d'Evelyn Waugh és una gran sàtira sobre el periodisme de guerra, una professió que només sembla divertida a qui no la coneix. Lord Copper, magnat de la premsa londinenca, envia per error un articulista aliè al món del periodisme bèl·lic i dedicat a la botànica a "cobrir" la guerra civil d'un país africà que amb prou feines sap pronunciar. Les confusions, la manca de professionalitat i la falsa informació reescriuran la història d'un país que només volia tranquil·litat.

"El corb burleta", d'Edgar Allan Poe, és un recull de contes tragicòmics. Nobles, autors frustrats, escriptors pèssims que triomfen, editors que publicarien el pitjor llibre del món per guanyar quatre cèntims i periodistes que lloarien el dimoni per rebre un copet a l'esquena. Tots tenen lloc en aquest llibre de prosa esmolada.


5. "Poesia completa" (volum I), de Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona

Barcino

Francesc Vicent Garcia, conegut com el Rector de Vallfogona, és una figura cabdal del nostre patrimoni cultural. Amb motiu del quadricentenari de la seva mort (va morir el 1623) la Generalitat de Catalunya ha decretat el 2023 Any Rector de Vallfogona per retre-li l'homenatge que es mereix. I, en aquest context, apareix el primer volum de la seva poesia completa.

Hi trobem un fresc vitalista i acolorit de la societat de la seva època gràcies a la poesia satírica i burlesca que li va donar gran popularitat. No en va, els versos del cèlebre rector van revolucionar la poesia catalana del tombant del segle XVI al XVII, van crear escola i van convertir Francesc Vicent Garcia en el gran referent de les nostres lletres durant més de dos segles, fins a la Renaixença.

Aquest primer llibre recull els sonets i les dècimes d'un autor que molts situen com el poeta més influent en llengua catalana, entre Ausiàs Marc i Jacint Verdaguer.

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut