Imatge d'arxiu de diversos ADF preparant-se per actuar en un foc (EFE/Susana Sáez)

Les ADF, molestes perquè ara la normativa no els permet quedar-se a primera línia del foc

Els incendis d'Artesa de Segre i Corbera d'Ebre han destapat el malestar en aquest col·lectiu pels canvis en la normativa que regula la seva actuació
Redacció Actualitzat
TEMA:
Incendis

Malestar entre les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) pels canvis en la normativa que limiten la seva actuació en un incendi només a la seva àrea i per parar el cop fins que arriben els bombers.

La polèmica va esclatar poques hores després que comencessin els incendis d'Artesa de Segre i Corbera d'Ebre. A les xarxes es van començar a publicar missatges de clar malestar entre les ADF, que denunciaven que els havien fet fora de l'incendi, fins i tot amenaçant-los d'enviar-los els Mossos d'Esquadra si no marxaven.


A la base del malestar hi ha l'entrada en vigor, justament aquest dimecres, de les modificacions del pla d'actuació del grup d'intervencions d'incendis.

Entre els punts que han generat més malestar destaca que l'actuació de les ADF es limitarà a la seva zona més propera, de la qual "no s'han de moure", i que la seva tasca és la d'"actuar en un primer moment, mentre no arriben els bombers". Per tant, "només actuarien durant la resta de l'incendi excepcionalment si els ho requerissin".

Un ADF, en una reunió de coordinació amb Bombers, Protecció Civil i la UME, amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, al centre de coordinació dels Bombers a la seu central de Bellaterra

Pendents d'un acord amb Bombers i Interior

Des de la direcció de les ADFs han tret ferro a les queixes i volen analitzar amb calma el fets d'aquest dimecres, quan els van fer retirar de l'incendi.

De fet, segons Xavier Juvés, president del secretariat de federacions ADF de Catalunya, estan pendents de tancar un acord els propers dies amb el Departament d'Interior. I la disposició a negociar aquest acord també l'han deixada clara els responsables del departament. Des del mateix centre de control, el conseller Joan Ignasi Elena ha lloat la feina de les ADF:

"Les ADF han fet una feina extraordinària de primera intervenció en el conjunt del territori, i han aturat molts petits incendis que hem tingut durant aquests dies".

També el cap d'operatiu dels Bombers, David Borrell, ha parlat en la mateixa línia:

"Ens estem coordinant correctament. La instrucció que s'ha donat, sobretot, és que les primeres intervencions en el seu àmbit de proximitat les puguin fer".


30 anys d'ADF

Les ADF van néixer fa més de 30 anys arran dels grans incendis de la Catalunya Central. Ara ja n'hi ha més de 300, distribuïdes en una gran part del territori català, amb més de 6.000 voluntaris que han de fer front a una tipologia d'incendis diferent, fruit de la crisi climàtica, amb més sequera i temperatures més altes.

 

ARXIVAT A:
Incendis
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut