Les afganeses, desolades: els talibans tanquen els instituts poc després de reobrir-los
- TEMA:
- Afganistan
Aquest dimecres era un dia molt esperat per a les noies afganeses. Després de més de mig any des que els talibans van declarar el final de la guerra, les alumnes de secundària tornaven a les aules.
L'alegria ha durat ben poc i la il·lusió s'ha trencat en mil bocins. Milers de noies han hagut de sortir de classe a mitja lliçó, moltes amb llàgrimes als ulls, després d'haver-hi passat només unes hores.
Han hagut de tornar cap a casa perquè els talibans han decidit fer marxa enrere i tornar a tancar sobtadament les aules a les noies.
Un portaveu del govern afganès ha explicat que hi podran tornar quan s'hagi traçat un pla d'acord amb la llei islàmica, que podria incloure variacions en l'uniforme, ara negre i amb un hijab blanc.
El periodista afganès Bilal Sarwary ha compartit vídeos a les xarxes socials en què es veuen diverses noies, ploroses i molt afectades.
En una altra piulada, Sarwary afirma que "avui en dia és increïble que es prohibeixi l'educació de les noies. La recerca de coneixement és una de les fites dels homes i de les dones musulmans" i publica una imatge d'un pare reconfortant la filla.
La decisió ha estat inesperada. Dimarts al vespre, un portaveu del Ministeri d'Educació va publicar un vídeo felicitant tothom pel seu retorn a classe i sense deixar entreveure cap canvi.
Aquest dimecres, el mateix Ministeri d'Educació ha anunciat que les escoles per a noies més grans de 12 anys, les que fan sisè, estaran tancades fins que s'elabori un nou pla d'acord amb la llei islàmica i la cultura afganesa.
Un fragment del comunicat que cita l'agència de notícies del govern afganès, Bakhtar News, diu així:
"Informem tots els instituts de noies i les escoles que tenen alumnes femenines per sobre de sisè que queden tancades fins a nou avís".
El ministeri no ha ofert una explicació clara del canvi de rumb, ja que fins i tot s'havia celebrat una cerimònia a la capital per marcar l'inici del nou curs escolar.
En aquest marc, els talibans havien dit que autoritzaven la tornada a classe perquè ja podien garantir que les alumnes de 12 a 19 anys estarien separades dels nois i se seguirien els preceptes islàmics. De fet, la segregació per sexes ja existia a la majoria de centres.
El règim sí que havia al·legat que faltaven mestres, que van marxar durant el gran èxode de la tardor passada, provocat per la seva arribada al poder.
La decepció de Malala
La premi Nobel pakistanesa Malala Yousafzai, que va sobreviure a un intent d'assassinat dels talibans als 15 anys, ha expressat consternació davant d'aquest nou revés.
Yousafzai, que fa campanya per l'educació de les nenes, afirma que els talibans "continuaran trobant excuses per evitar que les nenes aprenguin, perquè tenen por de les noies educades i de les dones empoderades".
"Veure plorar les alumnes és molt dolorós"
A Kabul, a l'institut Zarghona, un grup de noies amb cares de desolació tancaven els llibres i refeien motxilles, després que les professores interrompessin la classe.
En una altra escola, Omara Khan, també a la capital, una professora, Palwasha, explicava: "Veure plorar les alumnes és molt dolorós."
Algunes estudiants d'un institut de Kabul s'han manifestat breument després d'haver hagut de sortir de l'escola molt disgustades, segons testimonis i activistes feministes.
Un botiguer de la ciutat n'ha estat testimoni i ha explicat a France Presse: "Han marxat quan han arribat els talibans i els han dit que se n'anessin a casa. Ha estat una protesta pacífica".
Tornada a l'escola a la primària i les universitats
L'agost passat, quan els fonamentalistes islamistes van recuperar el poder van restringir severament els drets de les dones a rebre educació i a treballar.
Havien autoritzat la tornada a escola de les nenes a l'educació primària i, fa només un mes, de les alumnes universitàries. El govern talibà assegura que no ho va fer per la pressió internacional, que condiciona l'ajuda econòmica al respecte als Drets Humans, sinó per responsabilitat.
Pel que fa a la secundària, el règim s'havia compromès a revertir una mesura adoptada fa set mesos, però, de moment, avui s'ha viscut un revés dolorós.
Reaccions internacionals
L'ONU ha expressat una "profunda frustració" després del tancament de les escoles i instituts per a noies a l'Afganistan, poques hores després de la reobertura.
"Comparteixo la profunda frustració i la decepció de les noies i estudiants de secundària afganeses a qui, després de sis mesos d'espera, avui se'ls ha impedit tornar a l'escola", ha dit l'alta comissionada de l'ONU per als drets humans, Michelle Bachelet.
Ian McCary, el responsable de les relacions amb l'Afganistan per part dels Estats Units, ha afirmat que l'escenari és "molt decebedor" i que "contradiu moltes de les afirmacions dels talibans".
Possibles diferències ideològiques internes
Quan els talibans van ocupar el poder entre 1996 i 2001 ja havien prohibit l'educació femenina i la majoria de sortides laborals.
Per a Andrew Watkins, especialista sobre l'Afganistan de l'Institut Americà per la Pau, aquest canvi sobtat podria reflectir una ruptura de lideratges interns:
"Aquest canvi d'última hora pot estar motivat per diferències ideològiques dins del moviment, diferències sobre com les noies que tornen a l'escola seran percebudes pels partidaris dels talibans", ha afirmat.
L'any passat, un atemptat no reivindicat, però atribuït a Estat Islàmic en una escola femenina, va causar almenys 55 morts.
Retirada dels Estats Units de l'Afganistan
La retirada caòtica de les tropes nord-americanes de l'Afganistan, que va agafar per sorpresa la Unió Europea, ha derivat en un ressorgiment del règim talibà.
La comunitat internacional ha fet de l'educació de les nenes una demanda clau per a qualsevol reconeixement futur de l'administració talibana, que es va fer càrrec del país a l'agost amb la retirada de les forces estrangeres.
- ARXIVAT A:
- Talibans Afganistan Drets humans Infància Igualtat de gènere