L'OMS recomana estendre les proves per acotar la pandèmia (ACN)
Fer proves massives és clau per frenar la pandèmia (ACN)

Sanitat "farà esforços" per fer més proves de coronavirus, com diu l'OMS

Les autoritats asseguren que no estan fent proves a les persones amb símptomes lleus perquè no donen l'abast

Actualitzat

Sanitat intensificarà els esforços per tornar a augmentar el nombre d'anàlisis de coronavirus. D'ençà que es van multiplicar els casos, s'havien reservat només per als més greus. En 24 hores, Espanya, ha sumat 2.000 nous positius i ja passen dels 11.000.

Les autoritats sanitàries han reconegut que no estan fent la prova a tothom que té símptomes i que ho deixen pels casos més greus i el personal sanitari. Admeten que no és el més òptim i per això asseguren que s'estan fent esforços per reforçar el sistema i que les proves puguin arribar a més gent.

"Estem preparant la logística que permeti tornar a fer proves als casos lleus. Es farà un esforç molt important per poder fer la prova a tots els sospitosos."

Tedros Adhanom Ghebreyesus, el director general de l'Organització Mundial de la Salut, OMS, era molt contundent sobre la necessitat de fer com més anàlisis millor per acotar la pandèmia.

"Tenim un missatge molt simple per a tots els països: anàlisi, anàlisi, anàlisi!"

L'estratègia va donar bons resultats a la Xina i a Corea. I és el contrari del que s'està fent a Espanya. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ho ha reconegut.

"Som molt conscients que una de les millors mesures de prevenció és el diagnòstic precoç i l'aïllament dels casos per reduir la transmissió. Això ho tenim claríssim."

"Durant tot aquest període es feien proves a tots el que presentaven simptomatologia i podien ser casos sospitosos."

Després que el virus comencés a descontrolar-se i a estendre's comunitàriament, el criteri ha canviat:

"Tot això comporta una logística molt complexa. S'han hagut de retardar les proves per atendre els casos més greus".

Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, assegura que ara als sospitosos se'ls tracta com si estiguessin infectats.

"Tot pacient que en aquest moment tingui un quadre similar a una síndrome gripal, mentre no es demostri el contrari, té una Covid-19."

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, considera que si es fessin més anàlisis no canviaria l'assistència que s'està donant.

"Si tinguéssim abundància de tests els podríem fer a més gent, evidentment, però la conducta que faríem a nivell assistencial no es modificaria."

Ara per ara, les anàlisis es prioritzen per a les persones greus i per al personal sanitari. Però sense fer-ne a tots els sospitosos, les xifres també s'allunyen molt de la realitat. Les últimes dades parlaven de gairebé 1.400 casos positius a Catalunya, però no se sap quants ho estan passant a casa.

La consellera de Salut, Alba Vergés, confia poder implantar en breu un sistema perquè la gent pugui informar del seu estat a través d'una aplicació.

"Si arriba el mecanisme de proves ràpides el podrem implantar i el que volem és implantar una aplicació perquè la gent pugui informar que té símptomes i que està a casa i que en puguem saber l'evolució, també de les persones."


Capacitat d'encomanar el virus

I una altra divergència de criteri entre el Departament de Salut i l'OMS és sobre quant de temps una persona pot continuar encomanant la Covid-19. El secretari general de l'OMS, Tedros Adhanom, assegura que l'aïllament dels pacients s'ha d'allargar 15 dies més des que ja no tinguin símptomes.

"Les persones infectades de Covid-19 poden seguir contagiant els altres un cop es troben més recuperats. Així que les mesures s'han d'allargar fins a dues setmanes després que desapareguin els símptomes."

Per la seva banda, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, que havia explicat per què no es feien tantes proves, ha explicat a "Els matins" de Catalunya Ràdio que considera que aquesta mesura s'ha de posar en el context que l'OMS fa una recomanació de màxims.

"Si tu t'estàs curant clínicament dels símptomes, deixes de tenir febre i tos, nosaltres diem que tres o quatre dies després probablement ja no ets contagiós i això és així en la gran majoria de casos. En els casos que estan ingressats es fan dues proves PCR (frotis) quan el malalt està curat i les dues han de ser negatives per poder donar-li l'alta."

Fernando Simón també ha explicat quin és el protocol per als casos que passen la malaltia a casa seva.

"Els casos lleus tractats a casa poden continuar el tractament així. Però és veritat que això genera dubte en la població sobre com comportar-se. Una persona que ja es troba bé, però no té la prova de laboratori, pot ser que encara la pugui transmetre. Per això, després de l'alta hospitalària, han de mantenir aïllament domiciliari fins que tinguin la prova negativa."

Les recomanacions ara mateix són que si es té qualsevol símptoma es truqui al 061 o al CAP, però, sovint, que contestin pot ser una missió impossible. Així que les últimes instruccions que arriben de les autoritats sanitàries és que el millor que es pot fer és l'aïllament de l'entorn familiar dins el confinament i avisar els possibles contactes que s'hagin tingut.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutOMS
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut