Nens i nenes palestins demanen menjar a Rafah, al sud de la Franja ((Reuters/Mohammed Salem))

Les autoritats de Gaza denuncien les primeres morts d'infants per desnutrició a la Franja

L'ONG Save the Children confirma la mort de dos menors i alerta que més d'1,1 milions de nens i nenes corren el risc de morir de fam
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

El Ministeri de Salut de Gaza ha denunciat les primeres morts d'infants per desnutrició i deshidratació al nord de la Franja de Gaza, on cap grup humanitari ha pogut proporcionar aliments des del 23 de gener. 

"Comencem a monitorar morts entre menors com a resultat de la dermatitis del bolquer i la desnutrició al nord de la Franja", afirma en un comunicat aquest ministeri de Gaza on es concreta la mort de dos infants a causa de la fam.

"La sequera i la desnutrició acabaran amb la vida de milers de nens i nenes i dones embarassades", afegeix l'escrit. Advertència que ja fa dies que denuncien diverses agències humanitàries de l'ONU. Els seus representants alerten del perill imminent d'una fam generalitzada al nord de l'enclavament.

La situació humanitària, diu l'ONU, és crítica a la zona, on les forces israelianes bloquegen l'entrada d'aliments

Infants fent cua per rebre aliments a Rafah (Reuters / Ibraheem Abu Mustafa)

Ramesh Rajasingham, de l'oficina de l'ONU per la Coordinació d'Assumptes Humanitaris, ha advertit que, "si no es fa alguna cosa", la fam generalitzada "serà gairebé inevitable":

"Som a finals de febrer, amb almenys 576.000 persones a Gaza, una quarta part de la població, a un pas de la fam, amb un de cada sis infants menors de dos anys al nord de Gaza patint desnutrició aguda i deteriorament".

Des d'aquest organisme reiteren la seva crida a un alto el foc que permeti impulsar la distribució d'assistència humanitària.

Aquesta situació límit ha provocat, per exemple, que alguns camions amb ajuda fossin tirotejats, saquejats i assaltats per gent afamada, segons han explicat alts càrrecs de les Nacions Unides aquest dimarts.

També que alguns palestins, fruit de la desesperació, estiguin menjant herbes podrides o pinso d'animal no apte per a humans per sobreviure, tal com recull el següent reportatge:

Save the Children denuncia "una matança massiva"

Per la seva banda, l'ONG Save the Children ha confirmat les dades del ministeri de Gaza i ha denunciat també que Israel continua imposant restriccions a l'entrega d'aliments, cosa que ha reduït l'entrada de combois a la zona. 

I tot plegat, malgrat que la Cort Internacional de Justícia (CIJ) va ordenar fa un mes a l'executiu de Netanyahu "prendre mesures immediates i efectives per permetre la prestació dels serveis bàsics i l'ajuda humanitària que es necessita urgentment".

Així de contundent s'expressava el director de Save the Children en el territori, Jason Lee:

"El que estem presenciant a Gaza és una matança massiva de nens i nenes a càmera lenta perquè no queda menjar i no els arriba res".

Lee afegeix que "ara les famílies fugen cap al pròxim objectiu militar d'Israel (la ciutat de Rafah, al sud) per evitar morir de gana, atrapades en un parany mortal".

Segons les dades de l'ONG, més d'1,1 milions d'infants corren el risc de morir de famun de cada sis nens menors de dos anys al nord de la Franja patiria ja desnutrició aguda.

Mesuren el braç d'un nen desnutrit a Rafah (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Lee també ha estat crític amb la comunitat internacional, a qui demana prendre mesures "per complir amb les seves responsabilitats en virtut de les Convencions de Ginebra i impedir els crims més greus de transcendència internacional, inclòs l'ús de la inanició com a mètode de guerra".
 

Ajuda humanitària llançada des del cel al sud de la Franja

La situació al sud de la Franja és, si es pot qualificar així, una mica millor pel que fa a l'arribada d'aliments.

Sobre el terreny, milers de palestins es van congregar aquest dimarts a les platges del sud de Gaza per rebre ajuda humanitària que els va ser llançada des d'avions procedents de França, Qatar, Jordània, Egipte i Emirats Àrabs.

Els habitants de Dier al-Balah, al centre de l'enclavament, de Khan Yunis, la municipalitat més gran del sud de l'enclavament, i de la ciutat de Rafah, fronterera amb Egipte i amb costa al Mediterrani, van veure caure del cel paquets d'ajuda humanitària enllaçats a paracaigudes:


Pel que fa als bombardejos israelians, el Ministeri de Salut ha notificat la mort de 18 persones després d'una sèrie d'atacs contra els voltants de l'Hospital de Naser, situat a la ciutat de Khan Yunis, al sud de la Franja.

 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut