Hi ha famílies que a causa de la crisi han hagut de recórrer als menjadors socials

Les beques menjador es mantindran durant els mesos d'estiu per als menors més desafavorits

Durant l'estat d'alarma s'ha garantit l'ajuda amb més de 160.000 targetes moneder, ara la proposta d'ampliació té el suport de tots els grups parlamentaris

Actualitzat

El Parlament ha aprovat que les beques menjador es mantinguin durant els mesos d'estiu, per garantir almenys un àpat complet al dia als infants en situació de risc d'exclusió social.

La crisi generada per la pandèmia del coronavirus ha agreujat la situació de pobresa de moltes famílies i n'ha deixat de noves sense ingressos, i ha portat a fer la proposta al govern de mantenir les targetes moneder o altres fórmules existents per fer arribar els diners necessaris a les famílies per garantir, almenys, un àpat complet als menors.

Menjador escolar
Durant l'estat d'alarma les beques s'han fet arribar a través de targetes moneder (Generalitat de Catalunya)

La mesura ha estat proposada tant pel PSC com per Catalunya en Comú-Podem i ha tingut el suport de tots els grups parlamentaris. Es proposa aplicar aquesta ampliació de les ajudes conjuntament amb la resta d'administracions i utilitzant els fons que es rebin de l'Estat

Arran del decret de l'estat d'alarma el mes de març, es va decidir mantenir les beques menjador durant la crisi. Mentre els alumnes no han pogut anar a l'escola, els diners equivalents a aquestes beques s'han fet arribar a les famílies a través de targetes moneder amb les quals podien comprar els aliments.

Es van distribuïr més de 160.000 targetes que s'han anat recarregant amb els diners corresponents a cada menor, cada vegada que s'ha ampliat l'estat d'alarma.

Ara que l'estat d'alarma acaba, la situació de crisi de moltes famílies continua, i el risc d'exclusió social i pobresa afecta els menors més desafavorits.

Menjador d'un parvulari
Amb l'ingrés de les ajudes a les targetes moneder les famílies poden comprar aliments

Ara, amb la tornada a la "nova normalitat", es podran continuar fent arribar les ajudes a través de les targetes o d'altres serveis, com ara casals o d'entitats que facilitin un àpat complet al dia als menors que ho necessitin.


Presencialitat i sisena hora

La moció aprovada al Parlament també demana garantir el pròxim curs escolar 2020-21 la màxima presencialitat del conjunt d'alumnes escolaritzats a Catalunya, prioritàriament en etapa d'educació infantil, primària i secundària i la d'educació especial.

La cambra insta l'executiu autonòmic a iniciar la recuperació durant el curs 2020-21 de la sisena hora a l'escola pública per compensar les desigualtats educatives i fomentar reforços o activitats educatives complementàries als centres educatius, prioritzant aquells centres que per la seva situació de complexitat així ho requereixin.

En el mateix sentit, s'apel·la a una ampliació de la plantilla docent per fer front a la necessària reducció de ràtios derivada de les recomanacions sanitàries el proper curs 2020-21, incorporant també nous perfils professionals qualificats, com els de l'àmbit de l'educació social, la psicologia o la pedagogia.
 

 

 

ARXIVAT A:
MenorsPobresa
Anar al contingut