Les bonificacions del transport públic es desinflen: cap a un bitllet únic?

Catalunya i Espanya obren el camí cap a un model amb menys bonificacions però amb tarifes planes més senzilles i integrades

Actualitzat

Cada dia, milions de persones es desplacen per Catalunya en transport públic, potser sense ser conscients que el preu que paguen només cobreix un terç del cost real del servei. Després de tres anys de gratuïtat a Rodalies i Mitjana Distància i amb un gran ventall de bonificacions, durant la segona meitat del 2025 tot començarà a canviar.

Aquest és un any de transició cap a un horitzó que es comença a dibuixar: el bitllet únic. Però també un bon moment per fer balanç de quin ha estat l'impacte d'unes bonificacions que han permès recuperar el volum d'usuaris però, al mateix temps, tensionar encara més la caixa de les administracions públiques.

Un tren de Rodalies
Després de tres anys de gratuïtat a Rodalies i Mitjana Distància, durant la segona meitat del 2025 tot començarà a canviar (EFE/Enric Fontcuberta)

Preocupa l'impacte econòmic de les bonificacions i la gratuïtat de Renfe

L'agost del 2022 el govern espanyol va decretar la gratuïtat de Rodalies i Mitjana Distància com a mesura per combatre la inflació causada per la guerra d'Ucraïna. Des de llavors, i fins ara, s'han emès gairebé sis milions d'abonaments recurrents a Catalunya. Ara bé, això no s'ha traduït en un rècord històric de passatgers a Renfe. L'operadora al·lega que ho ha impedit el tall de Montcada i Reixac causat pel robatori de coure i les obres del túnel de Roda de Berà.

Durant aquests tres anys també hi ha hagut importants bonificacions als títols integrats, com el 50% de descompte de la T-Usual o la T-Jove. El Ministeri de Transport aporta el 30% i l'ATM el 20% restant. A partir d'aquest 1 de juliol, bufaran nous vents.

Per a aquest 2025, el ministeri preveu dedicar 1.600 milions en bonificacions. A Catalunya, cal sumar-hi els 220 de l'ATM. I precisament aquestes bonificacions preocupen als experts. Així ho manifesten les paraules de Mercedes Vidal, de Promoció del Transport Públic, i Oriol Marquet, investigador Grup d'Estudis, Mobilitat i Territori de la UAB:

"El que no volem és que les bonificacions d'avui siguin les retallades de servei de demà. Necessitem un sistema de transport públic fort i ben finançat", diu Mercedes Vidal.

"Les bonificacions han anat molt bé, però per atraure més usuaris al sistema calen millores substancials en l'oferta, crear noves línies, noves cobertures... I això requereix diners", apunta Oriol Marquet.

L'impacte econòmic d'aquestes bonificacions també preocupa la Generalitat. El secretari de Mobilitat, Manel Nadal, assegura que actualment els recursos són "limitats" i ha apostat per rebaixar les bonificacions i anar augmentant el servei per no anar trobant un "col·lapse permanent".

A més, els experts consultats per TV3 asseguren que el factor determinant a l'hora de convèncer nous usuaris cap al transport públic és la qualitat i l'oferta, i no tant el preu.

"La demanda de transport públic és bastant inelàstica. Quan apugem els preus no perdem molts usuaris, i quan els abaixem, no en guanyem gaires. La gent que va en transport públic és força fixa, perquè el necessita, perquè no vol agafar el cotxe...", afegeix Oriol Marquet.

"Hi ha milers de persones disposades a viatjar en cotxe, encara que sigui amb un cost molt més car que el que actualment ofereix el transport públic",  remata Mercedes Vidal.

Catalunya i Espanya inicien el camí cap a un model amb menys bonificacions (ACN)

Catalunya i Espanya s'emmirallen en el model de tarifa plana alemany

Alemanya ha estat pionera a Europa a l'hora d'implementar un model de tarifa plana que permet agafar tants autobusos, metros o trens de rodalies com es vulgui per 58 euros al mes. Aquest és un model que el ministre Óscar Puente vol portar a Espanya l'any que ve, tal com va anunciar a principis de gener. De moment no se sap quin preu tindrà i quins operadors hi estaran inclosos.

Ara bé, mentre que Estat i Generalitat continuaven negociant quin encaix tindrà aquest títol amb les tarifes integrades de Catalunya, el govern ha sorprès anunciant aquesta setmana la creació d'un títol propi amb la mateixa filosofia. Segons Manel Nadal, secretari de Mobilitat, no arribaria, com a mínim, fins al 2026. El seu desplegament dependrà, entre altres coses, de la disponibilitat de finançament propi i de les transferències que arribin des de La Moncloa.

"Farem un títol propi de Catalunya. I si un cas serà interoperable amb la resta de l'Estat. Això ho acordarem amb l'Estat, que ens el financiïn! Tindrem un títol propi que ens permetrà moure'ns per Catalunya però ens permetrà anar a Madrid i fer servir el títol allà, o fer-lo servir gratis en el bus que va de Barcelona a Saragossa o on vulguem!" - Manel Nadal, secretari de Mobilitat

Mercedes Vidal, de l'associació Promoció de Transport Públic, ho té clar:

"Tot el que sigui avançar cap a tarifes més senzilles, planes, que cobreixin el major nombre de transport és positiu perquè simplifica i et fa guanyar usuaris."

Oriol Marquet, investigador de la UAB, considera que "l'augment de la demanda pot ser significatiu, sempre que el preu sigui raonable".

Abans que això passi, Catalunya té nous reptes al davant en matèria de mobilitat. El més important: la futura integració tarifària de tot el país. Catalunya té a hores d'ara quatre regions tarifàries, que abans d'acabar l'any han d'incorporar totes les comarques. I abans del 2026 s'ha d'estendre a tot el país la T-mobilitat, però encara amb tarifes diferenciades per regió.

ARXIVAT A:
MobilitatGeneralitat de CatalunyaTransport públicRenfeRodalies
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut