
Les borses europees cauen més d'un 4% en plena patacada de les asiàtiques pels aranzels de Trump
- TEMA:
- Borsa
Tercer dia de caigudes a les borses europees des de l'anunci de Donald Trump de nous aranzels i la guerra comercial que s'ha desencadenat. La forta patacada a les borses asiàtiques ja anticipava que aquest dilluns seria una nova jornada negra a les borses europees. I, de moment, la caiguda es reprodueix també als Estats Units, tot i que en un grau molt més baix.
Per segona jornada consecutiva, l'Ibex-35 ha caigut més d'un 5% i se situa en nivells similars als que tenia al gener. El principal índex borsari espanyol ha perdut 636,2 punts, un 5,12%, i se situa per sota dels 11.800 punts. Arrossegat pel terrabastall a l'Àsia, l'Ibex ja ha arrencat el dia tenyit de vermell i, finalment, ha tancat amb la segona caiguda més important d'aquest any, només després de la de divendres, quan va baixar un 5,83%.
El pànic ha estat general als principals parquets europeus, que han tingut caigudes superiors al 4%.
La borsa de París ha baixat un 4,78%, i l'índex CAC 40 ha acabat la jornada en 7.010,04 punts, en una de les pitjors jornades dels últims tres anys.
A Frankfurt, el DAX 40 ha caigut un 4,13% després de frenar la sotragada del començament de la jornada, en què ha arribat a patir pèrdues del 10%. Finalment, ha tancat la sessió en 19.789,62 punts.
La borsa de Londres ha perdut un 4,38% i s'ha situat per sota dels 8.000 punts, en consonància amb les caigudes generalitzades a tot el món. El principal índex londinenc, l'FTSE-100, ha baixat 373,59 punts, fins als 7.702,08. L'índex secundari FTSE-250 ha perdut un 3,27% fins als 17.765,19.
A Itàlia, l'índex de la borsa de Milà, l'FTSE MIB, s'ha enfonsat un 5,18% fins als 32.853,98 punts. L'índex general FTSE Italia All-Share ha tingut un descens del 5%, fins als 34.878,77 enters.

Wall Street tanca sense grans canvis
Per tercer dia consecutiu, Wall Street ha obert a la baixa, tot i que menys que Àsia i Europa. Després que la borsa de Nova York visqués dijous la pitjor jornada des del 2020, en plena pandèmia, aquest dilluns el Dow Jones d'industrials ha començat la jornada amb un descens del 2,85% i una pèrdua de més de 1.300 punts.
Cinc minuts després, quan ha sonat la campana de l'S&P 500, la baixada ha continuat, amb un descens del 3,94%. Per la seva banda, l'índex tecnològic Nasdaq ha començat amb una patacada del 4,17% fins a situar-se en 14.398 enters.
Al cap d'una estona de sessió, i esperonats per algun possible anunci en la reunió d'urgència de la Reserva Federal, la borsa s'ha recuperat i ha transformat momentàniament el vermell en verd. Poc després han tornat les pèrdues, tot i que de poca magnitud.
Finalment, Wall Street ha tancat la sessió sense grans canvis. El Dow Jones ha baixat un 0,91% fins als 37.965 punts; l'S&P 500 ha tingut un descens del 0,23% i s'ha situat en els 5.062 punts, mentre que el Nasdaq ha crescut lleugerament, un 0,10%, fins als 15.603.
La fugaç remuntada de la borsa nord-americana ha arribat després que l'assessor econòmic de la Casa Blanca Kevin Hassett hagi dit en una entrevista a la CNBC que Trump està estudiant una pausa de 90 dies en l'aplicació dels aranzels a tots els països excepte la Xina. Poc després, la Casa Blanca ha desmentit aquestes informacions.
En aquest sentit, Trump ha assegurat que ha parlat per telèfon amb el primer ministre japonès, Shigeru Ishiba, de futures negociacions sobre aranzels. "Països d'arreu del món estan parlant amb nosaltres. S'estan establint paràmetres estrictes, però justos", ha escrit en un missatge a la xarxa Truth Social.
Més tard, en un altre missatge a la seva xarxa social, el president dels Estats Units ha amenaçat la Xina amb uns aranzels addicionals del 50% si Pequín no retira els gravàmens del 34% a productes nord-americans anunciats divendres en resposta als que va aprovar la Casa Blanca. A més, Trump ha anunciat la fi de qualsevol negociació amb la Xina:
"Si la Xina no retira l'increment del 34% per sobre dels seus abusos comercials a llarg termini abans de demà, 8 d'abril del 2025, els Estats Units imposaran aranzels ADDICIONALS a la Xina del 50%, efectius a partir del 9 d'abril."
Reunió extraordinària de la Reserva Federal
Davant la tercera jornada de pèrdues a les borses, la Reserva Federal dels Estats Units ha anunciat una reunió extraordinària de la junta de governadors per a aquest mateix dilluns.
La reunió serà a porta tancada i, quan acabi, la junta publicarà un comunicat.
D'altra banda, el banc Goldman Sachs ha elevat la probabilitat d'una recessió als Estats Units del 35% al 45%, i s'afegeix així al temor dels grans bancs d'inversió sobre l'impacte dels aranzels globals de Trump.
L'entitat ja havia apujat les estimacions del 20% al 35% a principis de la setmana passada, però els gravàmens van ser més alts del que s'esperava. L'actual caiguda dels mercats globals ha fet que Goldman Sachs hagi reconsiderat el pronòstic a la baixa.
La "medecina" de Trump enfonsa els mercats asiàtics
La tònica negativa als mercats es podria allargar durant tota la setmana, ja que aquest dimecres entren en vigor el gruix dels aranzels de Trump i les borses estaran molt pendents de com evolucionen les negociacions.
Mentrestant, Trump no dona cap senyal de fer marxa enrere en la seva guerra comercial contra el món sencer. El president dels Estats Units s'ha referit a les fortes caigudes generalitzades dels mercats. Trump, que ha definit els aranzels com a "medecina", assegura que estan funcionant.
"A vegades cal prendre medecines per solucionar coses", ha declarat als periodistes, a qui ha assegurat que els socis comercials "s'estan asseient a la taula" i "volen negociar".
Aquest dilluns, els mercats asiàtics s'han vist arrossegats pel pessimisme de divendres a Wall Street davant la por d'una recessió global. Hong Kong ha acumulat les pèrdues més grans, superiors al 13% --el descens més gran des del 2008 durant la crisi financera--, tot plegat després de l'anunci de divendres de la Xina de respondre amb un gravamen del 34% a totes les importacions dels Estats Units.
Per la seva banda, Taiwan ha tingut la caiguda més gran de la seva història, de més de l'11%, enmig del pànic dels inversors pels aranzels contra productes taiwanesos.
El principal indicador japonès, el Nikkei, s'ha desplomat prop d'un 8%, l'onzena pitjor caiguda de la seva història.
Al sud-est asiàtic, Singapur liderava les pèrdues, amb una baixada de més del 7%.
I la borsa índia ha obert amb caigudes al voltant del 4%, enmig de la incertesa pels aranzels. La borsa de Bombai s'ha tenyit completament de vermell, en un parquet on les indústries del metall, de tecnologia i d'automòbils són les més damnificades.
Segona jornada consecutiva de pèrdues
Les borses europees ja van tancar divendres amb fortes caigudes, superiors al 4%. En el cas de l'Ibex-35 la caiguda va ser de prop del 6%, i van encapçalar les pèrdues les entitats bancàries, amb davallades del voltant del 10%. El selectiu madrileny no cedia tant des del març del 2020, quan amb l'arribada de la pandèmia de la covid-19 es va començar a valorar confinar la població.
A l'arribada a la cimera de ministres de Comerç de la UE a Luxemburg, el ministre d'Economia i Comerç, Carlos Cuerpo, ha assegurat que la caiguda d'aquest dilluns de les borses a tot el món és "un senyal molt clar" de l'"efecte negatiu" dels aranzels de Trump, tot i que assegura que és aviat per pronosticar si aquestes mesures podrien derivar en una recessió.
El ministre ha apostat per "mantenir el cap fred" en les negociacions i mostrar Europa com un "soci estable, confiable i obert al comerç". Cuerpo ha afegit que cal deixar clar que "Europa no vol aquest conflicte comercial" i que només respon a "mesures injustificades i totalment arbitràries".
L'investigador del Centre de Recerca en Economia Internacional i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra Jordi Galí ha dit en una entrevista al Catalunya Migdia que "en algun moment s'hauran d'estabilitzar els mercats", però ha alertat que una "escalada" en la política aranzelària podria comportar més baixades a les borses.
Galí ha assenyalat que Trump ja va anunciar durant la campanya l'aplicació d'aranzels, amb l'objectiu de "revifar la indústria manufacturera tradicional" dels Estats Units, però creu que potser "el que ha sorprès" ha estat la magnitud d'aquests aranzels.
Per la seva banda, l'economista Xavier Vives explica la patacada als mercats perquè "les expectatives dels inversors eren que els aranzels potser eren només una tàctica negociadora per aconseguir altres coses".
En una entrevista al 3/24, Vives ha afegit que sempre s'havia pensat que Trump era un president "sensible a les baixades de les borses", i les seves paraules de les últimes hores fan pensar que no.
- ARXIVAT A:
- Donald Trump Borsa Aranzels